Salariul mediu net a scăzut la 3.365 lei în luna februarie 2021, cu 30 lei (-0,9%) mai mic față de perioada anterioară. Comparativ cu aceeași lună din 2020, acesta a crescut cu 5,1%, arată datele Institutului Naţional de Statistică.
În februarie 2021, salariul mediu nominal brut a fost 5.497 lei, cu 52 lei (-0,9%) mai mic decât în luna precedentă.
Cele mai mari salarii nete au fost în domeniul tehnologiei informaţiei, de 8.047 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, de 1.747 lei.
Salariul real a fost 101,9% în februarie 2021 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020. Salariul real a fost 98,7% pentru luna februarie 2021 faţă de luna precedentă. Raportat la octombrie 1990, salariul real a fost 221,4%, cu 2,8% mai mic faţă de cel din luna ianuarie 2021.
În majoritatea activităţilor din sectorul economic, salariul mediu net a scăzut din cauza acordării în lunile precedente de prime ocazionale, trimestriale, anuale, performanţe deosebite, al 13-lea salariu, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri.
Scăderile salariului mediu net au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activităţii, continuarea şomajului tehnic de către anumiţi agenţi economici sau de remunerarea parţială a salariaţilor, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salariului mediu net s-au înregistrat: cu 26,3% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, ca urmare a acordării de prime ocazionale în lunile anterioare; între 6,0% şi 10,0% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, extracţia minereurilor metalifere, activităţi de servicii anexe extracţiei, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat; între 2,0% şi 5,0% în telecomunicaţii, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, transporturi aeriene, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, activităţi de poştă şi de curier.
În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale salariului mediu net, faţă de luna precedentă, în sănătate şi asistenţă socială (-2,7%), respectiv în învăţământ (-0,3%). Salariul mediu net a crescut în administraţia publică (+0,1%) comparativ cu luna precedentă.