x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Schimbări importante la Pilonul II de pensii. Sunt vizați circa 8 milioane de contribuabili

Schimbări importante la Pilonul II de pensii. Sunt vizați circa 8 milioane de contribuabili

de Redacția Jurnalul    |    01 Feb 2023   •   16:00
Schimbări importante la Pilonul II de pensii. Sunt vizați circa 8 milioane de contribuabili
Sursa foto: Victor Stroe

Guvernul a adus modificări la sistemul de pensii printr-o ordonanță de urgență aprobată la sfârșitul anului trecut. Aceste schimbări vizează circa 8 milioane de persoane.

Este vorba despre OUG pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul pensiilor private, care aduce modificări Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, precum și Legii nr. 187/2011 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private.

Astfel că pentru toți participanții la sistemul de pensii private au apărut 4 modificări importante, după cum explică Daniel Apostol, director de comunicare la ASF,  la emisiunea Income, de la Antena3CNN.

Modificările vizează circa 8 milioane de contribuabili la Pilonul 2 de pensii.

1. Forma de intrare în posesia moștenirii. Urmașii, în cazul în care părinții mor înainte de vârsta de pensionare, pot alege să încaseze activul respectivului părinte printr-o plată unică ori în tranșe. Până la 24 decembrie 2022, moștenitorii puteau doar să transfere activul în contul propriu de pensie privată și să intre în posesia lui la împlinirea vârstei de pensionare.

2. Se elimină comisionul pe contribuţia participantului la pensie și rămâne doar cel de administrare, legat strict de activitatea de administrare a fondurilor de pensii și de performanțele acestora. 

3. Pensionarii pentru invaliditate pot cere suma din cont, indiferent de gradul și natura problemei, dacă este revizuibilă sau nu. 

4. Dacă participantul moare înaintea ieșirii la pensie, drepturile nerevendicate de moștenitori NU se prescriu. Până acum acestea trebuiau revendicate într-o perioadă de 3 ani. Moștenitorii pot solicita banii oricând. 

Totodată, fiecare persoană poate să afle rapid când se poate pensiona, indiferent dacă este vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă. Acest lucru este posibil pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, prin complatarea datei de naștere și sexului.

Cei mai afectați sunt românii născuți după anul 1968, care ar urma să beneficieze de pensii după anul 2030. Probleme provind din cauza declinului demografic. Acesta se va acutiza în următorii 20-30 de ani. 

În prezent există 5,71 milioane de angajați activi, dintre care 4,5 milioane lucrează în mediul privat și 1,2 milioane la stat. 

 
 
×
Subiecte în articol: pensii pilon 2 Daniel Apostol