Reguli noi la pensionarea anticipată. Schimbările din noua lege a pensiilor care îi vor afecta pe români, din septembrie 2024
În prezent, românii pot beneficia de pensie anticipată fără penalizări și pensie anticipată cu penalizări, însă noul act normativ impune noi reguli. Pensionarea anticipată va fi posibilă doar cu penalizări, astfel că românii se mai pot retrare din activitate fără penalizări doar până în august 2024.
Una dintre schimbările importante din Legea 360/2023 este păstrarea unui singur tip de pensie anticipată, în condițiile în care acum avem două tipuri.
Pensia anticipată fără penalizare de cuantum o să dispară, iar pensia anticipată cu penalizare de cuantum o să fie singura posibilă. Prin urmare, ieșirea devreme la pensie fără penalizări mai este valabilă doar până la 31 august 2024.
Condiții de pensionare anticipată
În prezent, pensia anticipată fără penalizări poate fi obținută cu maximum 5 ani înaintea împlinirii vârstei-standard de pensionare.
Condiţia este valabilă numai dacă a fost realizat un stagiu de cotizare cu minimum 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.
Pensia anticipată cu penalizări se poate obține tot cu maximum 5 ani înaintea împlinirii vârstei-standard de pensionare, însă este necesară doar realizarea stagiului complet de cotizare.
Tot aici se încadrează și românii care depășesc stagiul complet de cotizare cu până la opt ani.
Diferenţa dintre pensionarea anticipată cu penalizări şi fără penalizări
La pensia fără penalizări este nevoie de vechime în muncă mai mare decât pentru pensia cu penalizări. Însă cuantumul pensiei cu penalizări este mai mic.
Din septembrie 2024, regulile pensionării anticipate vor fi diferite, printre alte schimbări stabilite pentru pensiile publice, potrivit avocatnet.ro.
Principalele reglementări din noua lege a pensiilor
- introducerea unei noi formule de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivităţii;
- stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați;
- stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani;
- reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale și deosebite, în condiții de handicap sau au depășit stagiul complet de cotizare;
- stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime;
- normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035;
- acordarea unor beneficii pentru mame, care se pot pensiona mai devreme cu câte şase luni pentru fiecare copil pe care l-au născut şi crescut, până la vârsta de 16 ani, în limita unei reduceri maxime de trei ani şi şase luni;
- luarea în calcul la stabilirea pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuții.
Noua formulă de calcul
Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte
VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.
Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.
Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an, potrivit antena3CNN.