În numele egalității din Legea Salarizării, Guvernul pregătește scăderi importante de venituri. Cei mai afectați bugetari vor fi medicii și personalul medical, profesorii și polițiștii. Sindicatele din cele trei domenii au anunțat deja că vor organiza proteste, mai ales pentru că deciziile s-au luat fără consultare publică, așa cum prevede Legea Dialogului Social, ignorată total de actuala coaliție de la guvernare. Federația SANITAS a fost prima care a cerut consultare publică pentru discutarea noii Legii a salarizării și anunță mișcări de protest.
Executivul a adoptat un memorandum pentru o nouă Lege a salarizării unitare, despre care sindicatele spun că introduce măsuri care vor reduce drastic veniturile tuturor bugetarilor, adică ceea ce s-a promis în campania electorală că nu se va întâmpla. Angajații din Sănătate și Asistență Socială vor mai avea dreptul să primească doar 20% din sporurile salariale și li se vor elimina mai multe beneficii. Același lucru se va întâmpla și cu polițiștii și profesorii care lucrează în condiții foarte grele în multe locuri din țară și tocmai aceste sporuri și beneficii au reușit să-i determine să accepte posturile.
Uniformizarea beneficiilor, prin scădere
„Unele dintre principiile enunțate în acest document sunt din start greșite, în opinia noastră, și pun bazele viitoarelor reduceri de venituri din sistemul bugetar, reduceri pe care coaliția de guvernare a negat în permanență că le va promova. Raportarea coeficienților de salarizare la salariul minim brut pe țară aflat în plată, de 2.300 de lei, față de cel de 2.500 de lei la care se raportează acum în Legea 153/2017 este primul semnal de alarmă pentru salariații bugetari. De asemenea, limitarea sporurilor la maximum 20% pentru fiecare salariat va afecta cu siguranță în mod special salariații din Sănătate și Asistență Socială, sisteme în care sporul pentru asigurarea continuității - spor de noapte, spor pentru sâmbete, duminici și sărbători legale - ocupă aproape în totalitate procentul de 20%, iar stabilirea sporului de condiții de muncă, în sumă fixă, până la 25% din salariul minim brut pe țară, va aduce reduceri considerabile de venituri tuturor categoriilor de salariați din aceste sisteme”, explică sindicaliștii de la SANITAS. Modificările propuse de Ministerul Muncii presupun acordarea sporurilor astfel încât acestea să reprezinte cel mult 20% din salariul de bază, dar și uniformizarea salariilor din primării și acordarea unui spor de performanță, lunar. Se va trece și la refacerea coeficienților de ierarhizare, din grila de salarizare, în funcție de care sunt calculate veniturile. Va exista o grilă separată pentru angajații din administrația locală și se va introduce un spor de performanță lunar. Principiile enunțate în memorandum prevăd reanalizarea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare, cu respectarea raportului de 1 la 12, dintre cel mai mic și cel mai mare salariu de bază, și înmulțirea coeficienților cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare, adică 2.300 de lei.
Meseriile cu prea mulți bani
În memorandum se precizează că plafonarea în prezent la 30% din suma salariilor de bază nu este aplicată pentru tot personalul bugetar. Astfel se ajunge în situaţia acordării unui număr mai mare de sporuri pentru aceste categorii bugetare, în detrimentul altor categorii de personal bugetar care nu pot depăşi acest plafon. Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Finanţelor au propus şi elaborarea unui cadru legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Propunerile formulate vor fi analizate şi din punct de vedere al impactului financiar, prin raportare la plafoanele cheltuielilor de personal stabilite prin legea nr. 14/2021 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2021, conform memorandumului. Practic, Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor consideră că pot tăia acești bani de la medicii, asistenții medicali și asistenții sociali care au fost atrași, până acum, tocmai cu posibilitatea de a câștiga mai mult. De asemenea, de la profesorii din mediul rural, unde anual e un deficit de peste 11.000 de cadre didactice și există riscul de blocare a sistemului de Educație, dar și de la polițiști, care au un deficit de peste 25.000 de specialiști și cărora li se cere să facă ore suplimentare, noaptea, în weekend, de sărbătorile legale și în condiții de maxim pericol.
„Dacă s-ar fi aplicat Legea 153/2017, s-ar fi produs exact rezultatul pe care spune că-l vrea doamna Turcan. Nu putem să fim de acord cu reducerea sporurilor la 20%, pentru că în cazul polițiștilor vorbim despre ore de noapte, ore de sâmbătă și duminică și alte sporuri pentru pericole”, a explicat liderul sindicatului polițiștilor Europol, Cosmin Andreica. Fără un salariu de bază de 3.500-4.000 de lei, la care să se adauge sporurile în funcție de condițiile în care își desfășoară activitatea, polițiștii nu vor mai accepta să lucreze în condițiile care li se cer. Aceeași situație o au și angajații din penitenciare.
Primăriile vor fi evaluate diferit
Memorandumul prevede și introducerea unor grile de salarizare pentru administrația publică locală, corespunzător funcțiilor publice și funcțiilor contractuale. Se prevede plafonarea sporurilor la 20% din salariul de bază, la nivel individual și revizuirea sistemului de acordare a sporurilor, astfel: sporuri pentru aceleași condiții de muncă, indiferent de funcția deținută, care se vor acorda în cuantum fix, ca spor de până la 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată și analiza tuturor categoriilor de sporuri, cu menținerea numai a celor cu adevărat relevante.
Se mai prevede „Acordarea unui spor de performanță lunar, personalului care a realizat sau a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiei/autorităţii publice sau a sistemului din care face parte, a participat la activităţi cu caracter deosebit, a efectuat lucrări cu caracter excepţional ori a avut un volum de activitate ce depăşeşte în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport de complexitatea sarcinilor, în baza criteriilor stabilite de ordonatorul de credite”.
Reducerea sporurilor la 20% nu poate fi acceptată. A tăia sporurile în zonele defavorizate, unde profesorii fac eforturi, este inacceptabil. Se vor crea și mai multe discriminări, pentru că unora li se vor acorda anumite sporuri și altora nu li se vor mai acorda.
Anton Hadăr, liderul federației sindicale din învățământul universitar Alma Mater