Creșterea economică, începută în 2014 și continuată în acest an, a făcut firmele mai încrezătoare în a-și dezvolta activitatea. Aproximativ 197.200 de salariați aveau cei mai mari 25 de angajatori privați, la sfârșitul lunii iunie, arată datele de la Inspecția Muncii, furnizate Jurnalului Național. Numărul este cu 2.200 de salariați mai mare decât cel de la finele anului trecut.
Retailerul de materiale de construcții Dedeman ocupă locul 9 în Top 25 angajatori privați, la 30 iunie, cu 8.189 de salariați. Numărul acestora va crește, deoarece firma locală dorește să mai angajeze, până la sfârșitul anului, 100 de persoane, ne-a spus Alexandru Răschip, direc-torul de resurse umane al De- deman. Oana Datki, South East Europe Managing Partner al firmei de resurse umane Consul-team, ne-a spus că în cadrul companiilor mari sunt proceduri foarte bine puse la punct de recrutare și de angajare, de la selecție (interviuri, teste), până la modul în care se aplică. Doar trei companii locale Dedeman mai are o particu-laritate - este una dintre cele doar trei firme locale aflate în top, alături de RCS și Banca Transilvania. În schimb, distri-buitorul de materiale de con-strucții face parte dintr-una dintre cele mai extinse categorii din clasament, cea a retailerilor, fiind prezente încă șase astfel de firme, care adună 63.600 de angajați. Mai mult, pe primul loc în Top 25 angajatori privați este Kaufland, care are însă cu 1.044 de angajați mai puțini decât la sfârșitul lui 2014, po- trivit Inspecției Muncii. Tot din domeniu, Metro și Cora au con- cediat împreună aproape 500 de persoane, în primele șase luni ale anului. În plus față de acestea, alte șapte firme din top au făcut reduceri de personal, în aceeași perioadă. Producția caută muncitori Producția de automobile este bine reprezentată în top, cu opt firme, care cumulează 54.730 de salariați. Printre cele mai impor-tante angajări în primul semestru au făcut producătorii de compo-nente auto Autoliv (920 de per- soane) și Leoni Wiring Systems Ro (855), urmați de retailerii Profi (835), Dedeman (511) și Mega Image (peste 250), precum și de banca Raiffeisen (442). „Partea de producție componente auto-motive merge bine și pe salarii și beneficii, de la sfârșitul anului trecut. La retail nu pot spune același lucru, pentru că au mulți angajați ca lucrători comerciali și casiere”, a precizat Oana Datki. Aproape 4,4% din toți cei 4,52 de milioane de angajați reprezintă salariații firmelor din Top 25.
Două firme au angajat 3.058 de persoane
Cea mai mare creștere de personal, de aproape 60%, a avut-o în primul semestru compania de resurse umane Lugera and Makler, care a angajat 1.773 de persoane, urcând cel mai mult, de pe locul 71 pe locul 22 în Top 25 anga-jatori privați. „De la începutul anului am avut o creștere de aproximativ 15% pe numărul de angajați temporari, creștere determinată, în principal, de noi proiecte. Este o creștere naturală venită pe fondul avansului înre-gistrat de economia românească de la începutul anului”, ne-a declarat Carmen Sminticiuc, Payroll and Temporary Workforce Manager la Lugera. Reprezentanții companiei sus- țin că această creștere nu are nicio legătură cu falimentul Trenkwalder, care anul trecut era cea mai mare firmă de închiriere de personal. „Nu am preluat Trenkwalder. Punctual, pe unele conturi unde ambele companii erau furnizori agreați de servicii de muncă temporară, au fost preluați angajați tempo-rari de la Trenkwalder, însă numărul acestora este mic”, a subliniat Carmen Sminticiuc. Ca urmare a acestei creșteri, retailerul german Lidl a ieșit din Top 25 angajatori privați. Pe locul doi la creșterea de angajați este tot o companie de închiriere de personal, Adecco, care a angajat 1.285 de persoane.