Executivul continuă să ia în considerare creșterea pensiilor cu 15% începând din ianuarie 2023.
"Se lucrează în acest moment la nivelul structurilor de specialitate şi, pe baza prognozelor bugetare, să asigurăm acea anvelopă de creştere 15% din buget pentru a asigura creşterea pensiilor. Este în analiză şi ne dorim ca din acest pachet să asigurăm o creştere pentru cei cu pensiile cele mai mici", a explicat șeful liberal al guvernului.
Totodată, și salariul minim pe economie ar putea ajunge la circa 3.000 de lei.
"Mâine vom avea o întâlnire tripartită la Guvern și, împreună, vom stabili tot ceea ce este legat de salariul minim. În momentul în care am discutat despre mărirea salariului minim la 3.000 de lei, cu siguranță că vom păstra și facilitățile", a mai spus Nicolae Ciucă, precizând că "se lucrează la nivelul structurilor de specialitate pentru a se asigura anvelopa de 15% din buget pentru creşterea pensiilor".
Rectificarea bugetară va fi pozitivă. Deficitul scade cu 0,1%
Guvernul a finalizat analiza pentru ultima rectificare bugetară, care va fi pozitivă. Deficitul bugetului scade de la 5,84% la 5,74%. Totodată, s-a decis crearea cadrului legal pentru creșterea gradului de îndatorare a Primăriei Capitalei.
„Guvernul României a finalizat analiza pentru ultima rectificare bugetară din acest an. Această rectificare, care va fi pozitivă, are în vedere o creștere a veniturilor bugetului general consolidat cu 500 milioane lei”, transmite Executivul.
Potrivit sursei citate, deficitul bugetului scade de la 5,84% la 5,74%.
„Rectificarea asigură toate sumele necesare pentru plata drepturilor salariale și a celor din sfera asistenței sociale, precum și pentru buna funcționare a tuturor instituțiilor publice, până la sfârșitul anului. Totodată, s-a decis crearea cadrului legal pentru creșterea gradului de îndatorare a Primăriei Capitalei, pentru a permite plata serviciilor de transport, distribuție și furnizarea energiei termice pentru populație în sistem centralizat. Guvernul va continua procesul de elaborare a proiectului de buget pentru anul viitor, astfel încât aprobarea acestuia să poată avea loc în prima jumătate a lunii decembrie”, se menționează în finalul comunicatului de presă.
El a mai afirmat că, miercuri, va avea loc o întâlnire tripartită la Guvern, în care vor fi stabilite, împreună cu partenerii sociali, măsurile cu privire la mărirea salariului minim.
Însă decizia de majorare a salariului minim pe economie, de la 2.550 lei brut, în prezent, la 3.000 de lei lunar brut va lovi puternic în sectorul privat, angajatorii neputând susține acest venit al angajaților. Mai mult, deși parte o măsură socială, ca reacție la inflația galopantă, această decizie este mai degrabă populistă și va afecta și mai mult puterea de cumpărare.