x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Vouchere de vacanță și pentru angajații din sectorul privat. Beneficii uriașe pentru economie

Vouchere de vacanță și pentru angajații din sectorul privat. Beneficii uriașe pentru economie

de Redacția Jurnalul    |    22 Mar 2023   •   13:00
Vouchere de vacanță și pentru angajații din sectorul privat. Beneficii uriașe pentru economie

Angajajații din companiile private ar putea beneficia de vouchere de vacanță.

Proiectul legislativ a fost discutat, marți, de reprezentanți din turism, IMM-uri, ai Camerei de Comerț și Industrie și parlamentari. 

Dacă legea va fi votată, voucherele vor fi oferite începând de anul viitor. Acestea au o valoare de 1.450 de lei pe an. Impactul bugetar este estimat la 6 miliarde de lei anual, ceea ce înseamnă 0,42% din PIB.

”Voucherele de vacanţă acordate angajaţilor din sistemul bugetar au fost folosite mai mult în extrasezon. Ne interesează accesul la sănătate, la relaxare pentru toţi lucrătorii din România. Am discutat cu mediul de afaceri referitor la impactul bugetar care pare foarte mare – 6 miliarde de lei. 

Sunt însă 2,5 miliarde de euro cheltuiţi de români în afara graniţelor ţării anul trecut. Să ne imaginăm că jumătate din aceşti bani ar rămâne în România şi atunci nu am mai avea problema discuţia impactului bugetar.

Antreprenorii trebuie să înţeleagă partea lor de responsabilitate, care înseamnă servicii de calitate în România şi cu preţuri rezonabile accesibile pentru turistul român”, a spus senatorul PSD, Radu Oprea.

Însă prin acordarea acestor vouchere de vacanță se vor crea circa 150.000 de locuri de muncă, ceea ce înseamnă o creștere de 1% a PIB-ului. 

„Economia e puţin mai complexă decât contabilitatea. Niciun român nu pleacă cu 1.450 de lei în concediu. Impactul în piaţă ar fi de 2,5 – 3 miliarde de euro – turism, comerţ, transporturi etc. Totul se înlănţuieşte şi atunci estimarea ar fi de creştere a PIB cu minim 1%. Se vor crea minimum 150.000 de locuri de muncă. Astfel, acest efort devine o investiţie. Motivele propunerii legislative sunt discriminarea între angajaţii din sectorul public şi cel privat.  România are un cost fiscal pe angajat cel mai ridicat din UE 40,85%, în timp ce media europeană este 26%. Ponderea turismului în PIB-ul României este de doar 2,9% conform INS, în condiţiile în care media europeană este de 4%”, a spus senatorul PNL Eugen Ţapu-Nazare.

Inițiatorii proiectului legislativ sunt Eugen Ţapu-Nazare, Radu Oprea şi Lorand Turos. Aceștia au propus ca legea să se aplice de la 1 ianuarie 2024 şi speră să fie promulgată înainte de luna octombrie 2023.

 

 

×