x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Puterea se învârte de încă un loc în CNA. Dan Grigore a demisionat

Puterea se învârte de încă un loc în CNA. Dan Grigore a demisionat

de Iulia Barbu    |    07 Mar 2012   •   21:00
Puterea se învârte de încă un loc în CNA. Dan Grigore a demisionat

Dan Grigore si-a depus ieri demisia din functia de membru al CNA, explicand ca nu poate functiona intr-o institutie obligata sa lucreze intr-un climat de presiune permanenta si lipsa de respect fata de reguli. Dan Grigore enumera in cererea de demisie mai multe fapte petrecute pe parcursul celor aproape doua mandate ale sale in CNA, incheind cu declaratia presedintelui PNL, Crin Antonescu, care a spus despre el ca nu are onoare si i-a 'reprosat voalat' ca nu este omul celor care l-au tri­mis in CNA, declaratie care 'a fost doar picatura care a umplut paharul'. Unii membri ai CNA, printre care Ioan Onisei si Narcisa Iorga, au declarat ieri, in urma demisiei lui Dan Grigore, ca vor sa se adreseze Comisiilor pentru cultura din Parlament, invocand presiuni politice la care este supus Consiliul, altii disociindu-se de aceasta initiativa.

Senatorul PSD Olguta Vasilescu a spus insa ca este foarte bine ca Dan Grigore a demisionat din CNA, ea sustinand ca acesta era unul dintre cei mai inversunati membri ai acestei institutii impotriva unor posturi tv care nu apara opozitia. Ea a adaugat ca puterea a dobandit in mod 'illegal' majoritatea in CNA, iar timp de un an, doua mandate de membru CNA care expirasera au ramas libere, pentru ca cei de la putere nu au vrut sa nominalizeze alte persoane. 'Acum, Dan Grigore si-a dat demisia din CNA, sa fie primita demisia dumnealui. Oricum, a fost unul dintre cei mai inversunati membri CNA impotriva unor posturi tv care nu apara opozitia, ci apara democratia si nu instaureaza dictatura, precum TVR, de exemplu, care este platit din bani pulici', a spus Olguta Vasilescu.

Singura institutie nereformata
In urma votului Parlamentului din 28 februarie prin care au fost va­lidati doi membri titulari si un supleant in CNA, Puterea detine majoritatea in Consiliu, cu 6 din totalul de 11 mandate. Astfel, membrii titulari propusi de PDL, UDMR, Guvern si Presedintie sunt: Ioan Onisei, Narcisa Iorga, Gelu Trandafir, Valentin Alexandru Jucan, Christian Mititelu si Lorand Turos. Demisia lui Grigore va aduce un loc in plus reprezentantilor puterii in CNA. Aceasta pentru ca Dan Grigore a fost numit in Consiliu de Parlamentul Romaniei, la propunerea Guvernului Tariceanu, pentru perioada 2006-2012.

Ca urmare, nominalizarea pentru postul lasat liber de Grigore in CNA trebuie sa vina din partea Guvernului Ungureanu si va trebui validata de plenul reunit al Parlamentului. Pe de alta parte insa, Guvernul ar putea renunta la nominalizare, avand in vedere ca manda­tul lui Grigore expira in decembrie, iar CNA se numara printre institutiile nereformate pe care criza nu a afectata, Consiliul pastrandu-si numarul de membrii cu salarii cu tot.

In urma cu cateva zile, opozitia a contestat, la Curtea Constitutionala, numirea de catre Parlament a noilor membri in CNA, Valentin Alexandru Jucan si Lorand Turos – titulari si Mihail Marius Badea – supleant. Deputatii opozitiei au acuzat in­calcarea normelor constitutionale prin numirile facute la CNA, de­oa­rece comisiile parlamentare de specialitate au intocmit doar un proces-verbal. In urma noilor numiri a fost schimbata compozitia politica a CNA. 'Conform algoritmului, la 1 februarie ar trebui sa fie la CNA doi membri PDL, doi membri PSD, unul PNL si un membru de la alte partide. In momentul de fata s-a luat un loc de la PSD, modificandu-se majoritatea de la CNA, scopul este acela de cenzurare a presei', a explicat Mircea Dusa. PSD a acuzat PDL ca isi subordoneaza CNA, in acest moment aceasta institutie, cu rol extrem de important in campania electorala, fiind controlata de actuala putere.


Textul integral al scrisorii de demisie:

Stimate Domnule Presedinte al Consiliului National al Audiovizualului,

Va rog sa primiti demisia mea din functia de membru al CNA, cu incepere de astazi 8 martie a.c. pentru urmatoarele motive :

Am acceptat sa fac parte din CNA numai pentru ca aceia care m-au propus mi-au confirmat ca reprezint pentru ei o garantie solida de probitate morala si profesionala.

Cred cu tarie ca o societate in care legea nu e respectata, e sortita esecului. Tarile civilizate in care tot mai multi romani aleg sa traiasca, au ajuns acolo unde sunt in primul rand pentru ca oamenii respecta regulile pe care singuri si le impun, pentru ca sunt corecti, isi respecta cuvantul dat, isi fac treaba cu seriozitate.

Legile sunt facute de noi si daca vedem ca sunt proaste trebuie sa cerem sa fie schimbate, nu sa lucram pe dedesubt.

In timpul celor doua mandate la CNA am respectat legea desi nu e cea mai buna posibil, drept pentru care am si propus, alaturi de cativa colegi, schimbarea ei. Nu ne-a reusit decat in mica parte deocamdata. E loc destul pentru mai bine iar piata audiovizualului confirma acum ca toate propunerile noastre erau corecte.

Am respectat legea fara sa tin cont de interesele de partid sau de grup care se ghiceau de multe ori in spatele faptelor pe care trebuia sa le cantarim.

Am aparat de multe ori oameni pe care nu i-as fi salutat niciodata doar pentru ca eu cred ca orice om are drepturi care trebuie respectate indiferent daca eu il simpatizez sau nu, daca sunt sau nu de acord cu partidul din care face parte sau daca lucreaza la o televiziune la care nu m-as uita vreodata daca n-as fi membru CNA.

In cei 11 ani de mandat am fost prea de multe ori denigrat si calomniat inimaginabil in seriale intregi TV, am fost amenintat eu si familia mea, mi s-au inscenat scandaluri in speranta ca voi capata pedepse penale care sa ma oblige la demisia din Consiliu, am fost tarat in procese nedrepte fara vreo baza reala, am fost acuzat de fapte abominabile, sunt urmarit si haituit pentru ca imi fac datoria cu constiinciozitate si pentru ca nu raspund nici unui fel de presiune.

Ce se intampla pe unele posturi TV este pur si simplu terorism. Terorism mediatic.

In numele libertatii si democratiei, in numele slujirii opozitiei, se calca in picioare legi, se incalca drepturi castigate cu sange in decembrie ’89.

Limbajul agramat si stalcirea limbii romane, injuraturile cele mai josnice, aluziile sexuale nerusinate, comportamentul sub-uman, incitarea la violenta, santajul, calomnia si amenintarea, terfelirea valorilor culturale, senzationalismul ieftin, dezinformarea, panica indusa, sunt doar cateva din instrumentele de manipulare folosite de unele posturi TV si care ne indeparteaza cu viteza luminii de lumea civilizata.

Ceea ce fac eu in acest Consiliu al Audiovizualului a fost si este atacat permanent cu arme masluite, de catre aceleasi televiziuni, in incercarea de a-mi distruge credibilitatea.

Acuzatia ca as fi tradat idealurile monarhiste si pe Rege si ca l-as sustine pe Basescu am demontat-o cu vehementa de multa vreme dar acum directorul unei televiziuni m-a lovit din nou sub centura prefacandu-se (sau chiar fiind ?!) neinformat iar actualul presedinte PNL, in legatura cu aceeasi enormitate, m-a acuzat de lipsa de onoare. O afirmatie venita din partea unui oficial, pe care eu nu o pot lasa nesanctionata. Si mi s-a mai reprosat voalat ca nu sunt omul celor care 'm-au trimis in CNA'. E adevarat : n-am fost, nu sunt si nu voi fi niciodata “omul cuiva' desi in Romania se cam obisnuieste.

Asta a fost doar picatura care a umplut paharul :

Demisionez din Consiliul Audiovizualului pentru ca nu pot functiona intr-o institutie care e obligata sa lucreze intr-un climat de presiune permanenta, de lipsa de respect fata de reguli, de fatarnicie si de masluire sistematica a celor mai elementare principii, de monumentala rea-credinta si de poluare grava a spatiului public;

* pentru ca vocea mea este acoperita de puhoaie de batjocura si amenintari;

* pentru ca nu mai vreau sa suport un stres care nu produce nici cel mai mic bine social dupa ce decenii intregi am trait stresul nobil al scenelor de concert si al intalnirilor cu publicul de pretutindeni;

* pentru ca prevad o campanie electorala de o ferocitate fara precedent in care respectarea legii risca sa para chiar infractiune in ochii celor prea multi care cred ca 'scopul scuza mijloacele'. Iar eu vad cu oroare cum faradelegea ne duce in haos.

Dan Grigore, 8 martie 2012

×
Subiecte în articol: mass media