Șeful unei bănci austriece susține că taxa bancară va afecta mai mult băncile locale
Grupul bancar austriac Erste Group estimează că impactul suportat de pe urma taxei pe activele bancare introdusă recent de Guvernul de la Bucureşti va fi de peste 100 milioane euro în anul 2019, a declarat joi directorul general de la Erste Group, Andreas Treichl, transmite APA.
Suma anunţată de Andreas Treichl, în conferinţa cu prilejul publicării rezultatelor anuale organizată la Viena, este mai mică decât estimările analiştilor potrivit cărora povara pentru Erste Group a noii taxe ar urma să se situeze în jurul a 120-150 milioane de euro pe ansamblul anului 2019.
Treichl a subliniat că Erste Group, care deţine BCR, va face faţă cu bine acestei taxe care va afecta însă mai serios băncile locale din România şi rămâne de văzut cum noile politici fiscale vor afecta economia românească în ansamblu. În acest moment se poartă negocieri şi este foarte posibil ca situaţia să fie clarificată, a declarat Andreas Treichl.
La finele anului trecut, Guvernul de la Bucureşti a stabilit, prin Ordonanţa 114/2018, impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%.
Joi, Erste Group a raportat un profit net de aproape 1,793 miliarde de euro în 2018, în creştere cu 36% faţă de 2017, fiind cel mai bun rezultat înregistrat de grup în cei 200 de ani de activitate. De asemenea, subsidiara din România, Banca Comercială Română (BCR) a realizat anul trecut un profit net de peste 1,202 miliarde de lei (258 milioane euro), în creştere cu 80% faţă de anul precedent, când a raportat 668,1 milioane de lei.
Erste Group Bank are o expunere mare pe România, aproximativ 8,4% din veniturile sale fiind asigurate de Banca Comercială Romană (BCR), cea mai mare bancă din România.
BCR oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 512 unităţi de retail amplasate în majoritatea oraşelor cu mai mult de 10.000 de locuitori din toată România şi prin cele 21 de centre de business şi 23 de birouri mobile dedicate companiilor.
AGERPRES

Ştiri din .ro
-
Cum arată doctoriță de la SMURD Iași care a fost inclusă în „Atlasul Frumuseții”: „Un pacient s-a trezit, s-a uitat la mine și m-a întrebat dacă a murit și este în rai” libertatea.ro
-
Alertă despre accelerarea vaccinării: „Noua variantă a virusului este mai periculoasă şi va ajunge curând predominantă” libertatea.ro
Vești excelente pentru afaceriști: Ministerele Investițiilor și Finanțelor anunță deblocarea măsurilor pentru IMM
Indicele ROBOR la 3 luni continuă să scadă. A ajuns la 1,59% pe an
Nouă investiție OMV Petrom în Marea Neagră
A dispărut miliardul pentru salvarea Turismului. Scandalul poate ajunge la DNA

Mișcare importantă pe piața financiară. BNR a redus dobânda cheie la 1,25% pe an
4 pași pe care trebuie să îi parcurgi înainte de a închiria un autocar sau microbuz
Economia mondială se va redresa greu din cauza celui de-al doilea val al pandemiei
Ce produse s-au scumpit cel mai mult în decembrie 2020
Cum pot folosi companiile banii obținuți din granturi
Ce produse și servicii s-au scumpit cel mai mult în luna decembrie 2020
(P) Cum poți economisi bani folosind reduceri, vouchere și cupoane online
Inflația s-a situat la 2,1% în decembrie 2020. ALimentele s-au scumpit cu 3,24%
(P) Principalele tipuri de furtunuri industriale și stocul generos de la Tehnovest
Principalele motive pentru care să apelezi la un detectiv privat
Tendința de a trata toți angajații la fel
