x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Arestarea unui logodnic de meserie

Acum 100 de ani. Arestarea unui logodnic de meserie

de Magda Cristina Ursache    |    05 Apr 2013   •   00:03
Acum 100 de ani. Arestarea unui logodnic de meserie

Care meserie este mai plăcută decât aceea de logodnic – şi-o fi spus tânărul şi chipeşul Ştefan Blegeanu, de fel din Craiova. Trăieşti bine câteva luni, pe socoteala părinţilor fetei; schimbi gingaşele copile, gustând mereu farmecul noutăţii, ba mai încasezi şi ceva aconturi asupra zestrei viitoare, sub pretextul unei jene momentane sau a cadoului pe care vrei să-l cumperi logodnicei şi la care nu-ţi ajunge câteva sute de lei sau chiar o mie. În acest dolce farniente a dus-o tânărul Blegeanu, dispărând din casa unei logodnice just a doua zi după luarea avansului de o mie de lei şi instalându-se în casa victimei următoare, spre a reîncepe acelaşi joc. Dar totul are un sfârşit. După ce se logodise de trei ori, sau mai bine zis după ce escrocase trei familii din Ploieşti şi Târgovişte – ale căror nume nu le mai dăm, spre a nu le mai mări durerea – Ştefan Blegeanu fu dat pe mâna Parchetului din Ilfov. Ieri, escrocul fu arestat de către judecătorul de instrucţie al cabinetului 4, însărcinat cu această afacere.

Sosirea Principelui Roland Bonaparte în Capitală

Ieri după-amiază, la orele 12 şi jumătate, cu trenul de Constanţa, a sosit în Capitală principele Roland Bonaparte, preşedintele societăţii geografice din Paris. Distinsul oaspe vine din Atena, unde a asistat la înmormântarea regelui George, şi va sta în Capitală trei zile, în care timp va fi primit în audienţă de către rege. La gară a fost întâmpinat de către d. Scarlat Lahovary, senator, directorul ziarului „La Roumanie”, membru al societăţii geografice din Paris, şi de d. Tzigara-Samurcaă, directorul „Fundaţiunii Carol”. Principele Bonaparte, care este însoţit de către secretarul său particular, vine pentru a doua oară în Capitală.

Principesa Maria la Paris

Principesa Maria a României a sosit la ora 9 dimineaţa cu Expressul-Orient. Ministrul de externe francez a trimis pe sub-şeful protocolului să salute pe principesă la gară, în numele guvernului Franţei.

Călătoria Principelui Ferdinand

Sosirea Principelui Ferdinand la Bahna Rusului, care era fixată pentru azi, s-a contramandat din cauza timpului nefavorabil.

Paşa de la Olteniţa

La Olteniţa domneşte un poliţai care are apucături de paşă, care nu poate trăi fără a avea la dispoziţia sa – pe gratis, bineînţeles – un întreg harem! Iată cum stau lucrurile: la Olteniţa există un „cazinou comunal”, la care se produc câteva cântăreţe angajate din Bucureşti, cu contract, de către antreprenorul localului, d. Teodor Ionescu. Localul mai are şi o casieriţă, o domnişoară care locuieşte la familia antreprenorului. Poliţaiul oraşului a început prin a opri la sine acasă, câte o zi-două, pe fiecare dintre cântăreţe, făcându-şi mendrele cu ele, pe baza autoriăţii sale de şef al poliţiei. Nemulţumit însă cu atât, el a cerut şi casieriţei, o domnişoară absolut onorabilă, să-i ofere graţiile. Cum şi casieriţa şi antreprenorullocalului s-au opus acestei cereri infame, poliţaiul s-a pus să facă cele mai nesăbuite mizerii şi antreprenorului, şi întregului personal al localului. Recomandăm pe acest poliţist, un anume Mihăescu, binevoitoarei atenţiuni a dlui ministru de interne.

Din „Dimineaţa”, 5 aprilie 1913; texte selectate de Magda Cristina Ursache
 

×
Subiecte în articol: acum 100 de ani