x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani: Capitala îşi schimbă fizionomia

Acum 100 de ani: Capitala îşi schimbă fizionomia

23 Mai 2012   •   21:00
Acum 100 de ani: Capitala îşi schimbă fizionomia
Bucurestii in prefacere
Acei ce cunosc Bucurestii de mai mult sau de mai putin timp vor fi surprinsi vazand fizionomia pe care o va avea orasul, la sfarsitul campaniei de lucru din acest an. O mare transformare se opereaza in Bucuresti. Lipsa de locuinte, de magazine, de birouri ­ rentabilitatea din ce mai crescanda a imobilelor urbane si prezenta in tara a unor capitalisti straini obisnuiti cu lansarea de noi intreprinderi, face ca in campania de lucru a acestui an Bucurestii sa cheltuiasca nici mai mult nici mai putin de 60 de milioane. Statul si primaria vor cheltui 12 milioane (Senatul, palatul ministerului de interne, palatul primariei), iar restul il cheltuiesc particularii. Cele mai de seama cladiri particulare (...) se vor face pe Calea Victoriei, incepand cu Cercul militar si sfarsind cu marele hotel de la Episcopie.

Cercul militar
In dosul pietei Sarindar, pe locul viran cuprins intre strada Sarindar, squarul si bulevardul Elisabeta, s-au inceput lucrarile pentru temelia marelui palat al cercului militar (...). Putini oameni mai stiu ca pe locurile acestea a fost o balta, care tinea de poalele manastirii Sarindar pana la lacul lui Dura Negutatorul, Cismigiul de astazi. Biserica Sarindar, care a fost daramata acum 17 ani, cu prilejul vizitei imparatului Franz Josef, ocupa locul unde se afla actualmente squarul Sarindar. (...) Pe locul pe care se va ridica acum palatul cercului militar curgea odinioara Dambovita. (...) Va fi o cladire monumentala, cu trei fatade, cu un subsol imens, cu un parter enorm, cu trei etaje si o mansarda. Cladirea, fiind cu doi metri mai ridicata decat nivelul Caii Victoriei, va avea urmatoarele particularitati: in subsol, plus cei doi metri aferenti, va fi o sala imensa de cinematograf. Sala aceasta, cu intrari pe bulevard si pe strada Sarindar, va avea 3500 locuri. Parterul va cuprinde o enorma sala de cafenea (...). Etagiul I va fi ocupar de cercul militar, iar celelalte etagii se vor inchiria.

Palatul "Imobiliara"
Peste drum de squarul Sarindar, in coltul strazii Sarindar cu Calea Victoriei, se ridica noul palat al societatii "Imobiliara", in locul "Luvrului", distrus de focul din ianuarie 1911. Noua cladire va avea inaltimea imobilului "Lahovary" de alaturi. Va cuprinde un parter in care se va instala o cafenea de o eleganta rara, similara cu marile cafenele din Berlin si Budapesta, trei etaje si o mansarda. Cladirea e foarte avansata, asa ca pana in toamna va putea fi pusa in exploatare. Palatul acesta, impreuna cu acel al Cercului militar, vor consuma peste 4 milioane. Peste cativa ani, deci, squarul Sarindar va forma unul dintre cele mai frumoase puncte ale orasului, cu hotelul Boulevard in stanga, cu palatul Cercului militar in fata si cu palatul "Imobiliarei" in dreapta. Modernizarea Caii Victoriei porneste de aici, spre "capul podului", dar va inainta cu multa incetineala, asa ca de abia peste vreo 15-20 de ani aceasta importanta artera a Capitalei va avea o infatisare demna de pretiosul ei nume.

● Din "Dimineata", 24 mai 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×