x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Carnea s-a scumpit

Acum 100 de ani. Carnea s-a scumpit

10 Apr 2012   •   21:00

De cateva zile, populatiunea capitalei e in fierbere. Unul dintre alimentele de prima necesitate, carnea, s-a scumpit si tinde sa se scumpeasca si mai mult. Kilogramul de carne de prima calitate costa 1 leu si 40 de bani (...). Macelarii angrosisti au scumpit carnea, detailistii o vand scumpa, publicul murmura si e viu nemultumit (...). Un macelar agrosist, pe care l-am intrebat in aceasta privinta, mi-a marturisit urmatoarele: “– Nu se mai gasesc vite in tara. Vorbesc, desigur, de vitele grase, care dau carnea buna, caci ele sunt exportate in Austria, Ungaria si in Italia. (...) Si lucrul nu se va opri aici, intrucat exportul de-abia acum se infiripeaza'.

Serata de gala

Seara, la orele 10 a avut loc un bal in sala de gala a societatii “Pester Loyd'. A luat parte foarte multa lume in costume nationale, in special domnisoare imbracate in portul national din Banat, Maramures si Ardeal. A fost o priveliste pitoreasca. Balul s-a deschis cu o hora romaneasca. Printre altele, pe langa vals, boston, cadril, s-a dansat si ardeleana si sarba, iar la miezul noptii, studentii si domnisoarele in port national au dansat calusarul si batuta. Balul a fost pus sub patronajul d-nelor Baiulescu, Cosma, Mastes, Vaida-Voivod, Godis, Mihales si Erbaz.

Festival

S-a dat aseara un festival pentru poetul Raul Celerastra. Am intrat pe scena tocmai asupra unei convorbiri intre domnisoara Sonia Strambu si d. Victor Eftimiu. Se cunosteau pentru intaia data. (…)

D-ra Sonia Strambu a recitat cu multa caldura din Cosbuc, Vlahuta etc. Si venea miscata in adevar sa se ascunda de perdeaua ce o despartea de public, d. Victor Eftimiu pasea rasunator, ca in cadenta vreunui vers din “Rapsozii' din care ne-a citit.

Din “Dimineata', 11 aprilie 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×