x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Concertul domnişoarei Delavrancea

Acum 100 de ani. Concertul domnişoarei Delavrancea

12 Ian 2012   •   21:00
Acum 100 de ani. Concertul domnişoarei Delavrancea

Aflam ca d-soara Cella Delavran­cea, care a ob­tinut un stra­lucit su­cces la Mu­nich, Viena si Berlin, va da la Ateneu un concert, in seara de vineri 20 ianuarie. D-soara Cella Dela­vran­cea a starnit la Berlin atata entu-ziasm incat a fost invitata de M.S. Im­parateasa Germaniei sa cante inaintea Curtii Imperiale de la Posdam. O asistenta aleasa a dat tinerei artiste romance cele mai calduroase dovezi de admiratie. M.S. Impa­rateasa Augusta-Victoria si-a exprimat via sa multumire. Presa straina aduce mari elogii tinerei artiste. "Taglische Rundschau" scrie ca d-soara Cella Delavrancea este "o adevarata minune".
Programul bogat al concertului de vineri, 20 ianuarie, cuprinde intre altele: Carnavalul, de Schumann, Rapsodia, de Liszt, Au bord d’une source, de Liszt, Scherzo, de Chopin, o Sonata de Beethoven etc.
Biletele se gasesc la Agentia teatrala J. Feder.

Chestiunea Vaida-Goga
"Gazeta Transilvaniei" din Brasov cu data de 11 ianuarie a.c. publica urmatoarele in chestiunea Juriului de onoare instituit in afacerea d-lui Vaida-Voevod, deputat, si a poetu­lului O. Goga:
"a) A constatat ca dl. dr. Alexandru Vaida-Voevod a intarit si prin acte notariale autenticitatea do­vezilor sale. b) A constatat ca procedura de dovedire, ordonata la 9 st. nou ale curentei luni a fost zadarn­i­ci­ta prin ingerinta neceruta din partea juriului si absolut inoportuna a dlui Sever Bocu, cunoscutul director al ziarului «Tribuna» din Arad, in mod asa de hotarator, incat juriului ii este acum absolut imposibil sa la­mu­reasca si chestiunea dlui Goga prin dovezi neconditionat acceptabile si cu atat mai putin sa o decida printr-un verdict al sau.
Astfel, juriul declinand de la sine chestia dlui O. Goga, considera incheiata si terminata intreaga sa mi­siune".
D. Octavian C. Taslauanu a facut propunerea ca d. Octavian Goga, pe baza actelor produse, sa fie declarat nevinovat. Presedintele, d. A. Bar­seanu, facand rezumatul dezbate­rilor, a aratat care e convingerea sa, facand totodata o propunere mijlo­citoare.
Iata propunerea dlui A. Barseanu:
"Intervenind in cercetare un factor afara de juriu si neobservandu-se procedura de cercetare hotarata in sedinta din 9 ian. cor. st. n. – juriul se vede in imposibilitate a se pronunta asupra vinovatiei sau nevinovatiei dlui O. Goga si astfel consi­dera mi­siunea sa incheiata".
D. O.C. Taslauanu, in fata acestei propuneri, a dat o declaratie in scris si a parasit juriul. D. dr. Lucian Borcia a declarat:
"In urma retrageri dlui O.C. Taslauanu, nemaifiind juriul complet, nu se mai poate considera competent sa se pronunte in afacerea aceasta, de aceea fata de propunerea dlui dr. Vecerdea, sustinandu-si parerea ca rezultatul cercetarii dovedeste pe deplin nevinovatia dlui O. Goga, iar factorul afara de juriu, care a intervenit in cecetare, nu altereaza acest rezultat, e necesar de a se abtine de la dezbaterea si hotararea ulterioara".
In urma retragerii dlui Octavian C. Taslauanu si a declaratiunii d-lui Lucian Borcia, juriul descom­pletandu-se si anume lipsind cu totul reprezentantii uneia din partile interesate, nu mai poate aduce nici o hotarare si isi considera misiunea incheiata.

×
Subiecte în articol: acum 100 de ani