x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani: Corpurile legiuitoare

Acum 100 de ani: Corpurile legiuitoare

09 Ian 2012   •   21:00
Acum 100 de ani: Corpurile legiuitoare

Camera. Sedinta de la 10 ianuarie. Se des­chi­de la 2 si 20. Pre­zi­dea­za d. Greceanu. Pe banca ministeriala dnii Mar­ghi­lo­man, Delavrancea, Ne­ni­tescu si Filipescu. D. Delavrancea depune mai multe proiecte de legi pentru cedari si vanzari de terenuri. Interpelarea dlui N. Mi­cles­­cu cu pri­vi­re la Uni­versi­ta­tea din Iasi se amana, lipsind d. ministru al instructiunii. Camera trece in sec­ti­uni. Sedinta se ridica.

Senatul. Se­din­ta de la 10 ianuarie. Se deschide la orele 3 si 15 m. sub presedintia dlui Gh. Gr. Cantacuzino. Pe banca mi­nis­­teriala dnii C. Arion si B. Delavrancea. D. ministru Arion depune un proiect de lege prin care Casa Bisericii atorizeaza Epitropia bisericii Sf. Dumitru din str. Carol sa vanda un teren casei de credit a functionarilor telegrafo-postali. D. ministru B. Delabrancea depune un proiect de lege pentru lichidarea si intre­buin­ta­rea fondului de rezerva al cailor fe­rate. D. pre­se­din­te Gh. Gr. Canta­cu­zino exprima regrete pentru incetarea din viata a P.S.S. Episcopului Timus al Ar­ge­sului. D. ministru C. Arion – Guvernul isi uneste regre­te­le sale cu acelea ale biroului, pentru pierderea vrednicului Episcop de Arges.

Se intra in ordinea zilei.
Se admite fara discutie proiectul, admis de Camera, prin care ministerul de razboi este autorizat sa cedeze in mod gratuit "Casei de economie, credit si ajutor al ofiterilor" o portiune de 3205 m.p. din terenul comandamentului corpului II de armata, situat in Bucuresti pe str. Berzei, spre a se construi un local propriu pentru acea casa si pentru atelierul de haine ofiteresti.

Se admite fara discutie proiectul, admis de Camera, relativ la schimbul mai multor pamanturi intre Stat si comune, pentru alinierea stradelor si infrumusetarea oraselor. Se mai admit proiectul, votat de camera, pentru recunoasterea ca persoane morale a Cercurilor militare si alte dispozituni privitoare la aceste Cercuri militare. Se admite, fara discutie, proiectul, admis de camera, prin care se re­cu­noas­te calitatea de persoana morala si juridica a Cercului central comercial si industrial din Bucuresti. Sedinta se ridica la orele 4 si 10 minute.

Din Bucovina. Corespondenta speciala a ziarului "Universul"
O consfatuire importanta a de­pu­ta­ti­lor romani. Cernauti, 8 ianuarie. – Zilele acestea s-a tinut aici o consfa­tui­re intima a mai multor de­pu­­tati ro­mani. Scopul acestei con­s­fa­tu­iri a fost sa gaseasca un mijloc serios prin care s-ar putea strange randurile tuturor romanilor sub un singur drapel, evitandu-se astfel lupta apriga dintre fruntasi, care pare inevitabila in viitoarea sesiune dietala.
Acest fapt este imbucurator si initiatorii acestei idei merita toata lauda, cu atat mai mult cu cat se stie ca separatismul actual al elementelor romanesti cauzeaza mari prejudicii dezvoltarii economice si culturale a poporului roman.

Sinuciderea unei fete
Iasi, 9 ianuarie. – D-soara Etti So­lo­mon, in etate de 16 ani, fiica lui Berh­man Solomon, observator la conducta de apa Timisesti, situata langa Po­dul Iloaei, s-a impuscat cu un foc de revolver in partea dreapta a pieptului. Victima, pe moarte, a fost dusa la spital. Cauza sinuciderii e necunoscuta.

Moartea arhimandritului Calinescu
Cernauti, 9 ianuarie. – Azi a incetat din viata, dupa o lunga suferinta, arhimandritul Mitrofor, dr. Miron Calinescu, in varsta de 75 de ani. Poporul roman pierde pe unul dintre cei mai eruditi demnitari bisericesti. Inmormantarea se va face maine, marti.

×
Subiecte în articol: acum 100 de ani