x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Curierul băilor

Acum 100 de ani. Curierul băilor

20 Iun 2013   •   00:12
Călimăneşti. – Serbare în Ostrov
Duminica trecută a avut loc în Ostrov o prea frumoasă şi bine reuşită serbare organizată de “Liga Culturală”, secţia Călimăneşti, în folosul “Căminului studenţilor basarabeni”. Iniţiativa acestei serbări se datorează dlui primar I. Vasiu, preşedintele secţiei Ligii, iar reuşita, mai presus de aşteptări, revine dnei Proca, directoarea Azilului Elena Doamna, profesorilor şi elevilor. Programul era bogat şi variat. În special corul, condus de dra prof. Cazangium exerciţiile gimnastice şi dansurile naţionale dirijate de dra profesoară Nicolau, toate acompaniate de muzica militară, au făcut pe toată lumea asistentă să rămână încântată. La sfârşit, d. Vasiu ţinu o mică cuvântare, arătând însemnătatea serbării şi scopul ei patriotic.

Băile Bălţăteşti. – Excursiune
Duminică s-a făcut o prea frumoasă excursiune. Parte din excursionişti au mers călări, parte în căruţe. După 3 ore de drum, tot ridicând în munte, au ajuns în partea cea mai înaltă a muntelui “Snedeica”, unde o adevărată panoramă se înfăţişă ochilor. Se vedeau Târgul Neamţului, Băile Oglinzi, Cetatea Neamţului, Mănăstirea Văratec şi toate împrejurimile. Tot aici ne aştepta orchestra restaurantului şi o copioasă masă. În timpul mesei, a fost o mare veselie. Primul toast a fost ridiat de d. avocat George Burcel, după care au toastat dnii dr. Gr. Cugler, avocat Tatoescu, judecător Caţichi, Ath. Dimitrescu şi dna Negură. S-au făcu mai multe fotografii în grupuri. La orele 5 jumătate a început coborârea, de unde luând drumul Văratecului, la ora 8 au ajuns la Bălţăteşti, unde au fost primiţi în cântecele orchestrei, care ajunsese înaintea excursioniştilor. (...)

Balul florilor
Tot la Băile Bălţăteşti va avea loc Balul Florilor, care s-a amânat pentru joi. El va avea loc în sala de danţ a Casinoului. Dnele Ana Cugler, Constanţa Burcel, Mărioara Caţichi şi Eugenia Mihălcescu, sub patronajul cărora se dă acest bal, depun toată osteneala spre deplina reuşită.

Ştiri din Craiova
Oprea Iancu, din Ohaba, a fost găsit mort în pădurea satului. Cadavrul lui are mai multe lovituri de cuţit. Se presupune că a fost asasinat. – Costică Manole şi C. Rotaru, petrecând împreună cu prietenul lor A. Lalos, într-o cârciumă din strada Carol, s-au luat la ceartă. La un moment dat, cei doi dintâi au dat o lovitură puternică în cap, cu o sticlă, lui Laloş, care a rămas în nesimţire. În stare gravă, el a fost dus la spital. – Poliţia a arestat pe autorul marelui furt de bani comis acum câtva timp la comercianul Şt. Traicu, din str. Bucureşti. Acesta e un anume St. Codreanu, care are mai multe condamnări pentru furt. – Sergentul poliţienesc Dinu Vasile, voind să aresteze pe ţiganul N. Păun, care era învinuit de un furt, Păun l-a rănit grav.
Din “Universul”, 20 iunie 1913; texte selectate de Tudor Cireş

×