x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani: De la Curtea Regelui

Acum 100 de ani: De la Curtea Regelui

24 Apr 2012   •   21:00

Regele va sosi in Capitala cel mai tarziu luni. La inceputul saptamanii viitoare, suveranul va face calatoria proiectata pe Dunare. Aceasta calatorie va dura 8 zile. Suveranul va veni in Capitala pentru serbarea de 10 mai. Apoi va lua resedinta de vara la Sinaia. In timp ce regele isi va face calatoria pe Dunare, regina va sta la Constanta, in care scop se fac pregatirile necesare la palatul de la Constanta. De cateva zile, suveranul face excursiuni cu automobilul pe Valea Prahovei si pe jos in jurul castelului. In ultimele seri s-au organizat la castelul Peles, intr-un cerc intim, reprezentatiuni de cinematograf. Azi vor pleca la Sinaia principele Ferdinand, principesele Maria si Elisabeta si principele Carol, pentru a felicita pe regina, care isi serbeaza ziua onomastica. Principii se vor inapoia diseara in Capitala.

Marghiloman, la Craiova
Azi, cu trenul de orele 11,50, a sosit la Craiova dl. Al. Marghiloman. Au venit la gara, in intampinarea dlui Marghiloman, numerosi partizani si alegatori, in frunte cu d. deputat Manolescu, care i-a facut o primire impozanta. De la gara au plecat la parcul Bibescu, unde a avut loc un banchet oferit dlui Marghiloman de catre membrii Jockey Clubului. Apoi a asistat la alergari. La orele 6 seara a avut loc o receptie la d. prefect al judetului. Pentru maine au fost convocati la biroul clubului conservator membrii acestuia. La aceasta adunare va participa si d. Al. Marghiloman, iar seara va avea loc un banchet in sala "Minerva".

Lumina electrica la Rm. Sarat
Ieri dimineata s-a pus piatra fundamentala a uzinei electrice ce se construieste in Rm. Sarat, pe locul din dosul primariei. (…) D. primar Emandi vorbind cel dintai spune ca se simte multumit ca a reusit in fine sa inzestreze orasul nostru cu lumina electrica, de care se simtea absoluta nevoie. Persoanele oficiale semneaza apoi actul comemorativ si in urma se serveste sampanie.

Amanta razbunatoare
Rudeanu Petre, din strada Florilor No 23, unde ocupa doua camere cu luna, traia de mai mult timp cu servitoarea Maria Iacovid. In ultimul timp insa, ei nu se mai puteau intelege in nici un chip. (…) Plictisit de aceasta viata, Rudeanu a luat hotararea sa rupa orice legatura cu amanta sa si, acum 20 de zile, a obligat-o sa paraseasca locuinta (…). Ieri dimineata, Maria Iacovid, care de cateva zile era urmarita de ideea de a se razbuna pe amantul ei, si-a pus in aplicare hotararea. Ea s-a inarmat cu un mare cutit de bucatarie si s-a dus la locuinta amantului, pe care l-a gasit dormind. (…) Maria Iacovid s-a repezit asupra amantului ei si a inceput sa-l loveasca. I-a dat aproape zece lovituri in piept, ceafa, spate, maini, picioare, unde nimerea. In urma, fioroasa amanta a cautat prin hainele barbatului, i-a luat o punga in care se afla suma de 60 de lei si a disparut, lasand cutitul pe o masuta din casa. Victima abia a avut putere sa iasa pana in curte sa strige dupa ajutor (…). D. dr. Saidac a venit cu ambulanta la fata locului si a dat ajutoarele necesare. (…) D. comisar Trestianu de la circa 23 a venit la fata locului si a inceput o ancheta.

● Din "Dimineata", 25 aprilie 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×
Subiecte în articol: calendar