x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani: De la românii de peste munţi

Acum 100 de ani: De la românii de peste munţi

08 Feb 2012   •   21:00

Atentatul contra bisericii romanesti de peste munti. Cu toate protestarile episcopilor greco-catolici romani din Un­garia si ale opiniei publice ro­manesti, guvernul unguresc este decis a infiinta episcopia greco-catolica ma­ghiara, care are ca scop ma­ghiarizarea romanilor greco-cat­o­lici. In acest scop, guvernul unguresc va ru­pe din actuala episcopie ro­ma­neasca a Orazii Mari 52 de parohii si din cea a Gherlei 120 de parohii, intemeind cu aceste parohii romanesti bi­serica greco-catolica maghiara. In­dig­narea romanilor este mare im­po­triva acestui nou atentat la viata po­porului roman.

'Revista Modei'
Doamnele care doresc sa se imbrace elegant si cu putina cheltuia­la sa consulte 'Revista Modei'. Aceas­ta eminenta publicatiune fe­mi­­nina cuprinde ultimele creatiuni ale modei din centrele mari eu­ropene. In special No. 3 al 'Revistei Modei', aparut la 1 februarie, este de o bogatie extraordinara. El contine ca supliment absolut gratuit un tipar croit pentru jacheta.

Hot de aur de dinti
Politia a facut ieri dimineata una din acele arestari mai putin banale. Este vorba de prinderea unui hot care avea specialitatea de a fura aur pentru invelirea dintilor. El se numesete Her­man Weintraub si era, pana ieri, lu­crator in cabinetul dentist al dlui Butter. D.N. Popp, inspectorul sef al Sigurantei, a descoperit in sarcina lui Weintraub mai multe furturi de la sta­panul sau. Zilele acestea a luat aur de 150-200 lei, din cel pentru in­ve­li­rea dintilor. El a marturisit faptele ce i se imputa si a fost inaintat parchetu­lui. (Din 'Universul', 9 ianuarie 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache)

×
Subiecte în articol: calendar