x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani: Faptul divers

Acum 100 de ani: Faptul divers

24 Mai 2012   •   21:00
Dragoste cu bataie
Pe el il cheama Teodor Dumitru si e soldat intr-un regiment de infanterie; pe ea o cheama Marita. Vorba poetului: "Marito, dulce nume". Ei se iubeau si s-au dus duminica la Mosi. Tudorica si cu Marita petreceau ca doi porumbei, cand deodata o cearta se isca intre ei. Ah, certurile acestea care sunt picaturile de otrava in nectarul iubirii! Cand oare se vor sfarsi ele? Dupa cateva clipe de cearta indesata, el, Tudorica, se pomeni cu palma mainii drepte gaurita. Cum? De ce? Probabil ca cu umbrela iubitei lui pe care poate tot el i-o cumparase. Si iata toata petrecerea naruita, iata pe un brav sergent venint "la locul crimei", pentru a o aresta pe ea, pe Marita. Acum, poate faptul n-ar merita sa fie trecut la posteritate, dar vedeti ca excelentul nostru fotograf se afla tocmai atunci la Mosi si, vazand scena arestarii Maritei, a prins-o din zbor. Priviti, sergentul zambeste, iar biata Marita e incruntata.
Asa e dragostea, Tudorica puiule. Cine iubeste sincer bate vartos. Asta se stie din batrani. Iart-o! Marita-i fata buna. Parol!

O artista se sinucide
O tanara artista, Ninetta Anghelescu, domiciliata in strada Mihai Voda No. 11, a incercat aseara sa se sinucida, din cauza unei neintelegeri avute cu un prieten intim al ei. Tanara artista, pentru a-si pune capat zilelor, a baut o cantitate mare de spirt denaturat. O prietena a Ninettei Anghelescu, care locuieste intr-o camera vecina si care a aflat imediat de actul disperat al vecinei sale, a instiintat Societatea de Salvare. In urma ajutoarelor date de dr. Rosenblat, de la Societatea de Salvare, tanara artista este in afara de orice pericol.

Ranirea unui zarzavagiu
Ieri dupa amiaza, pe strada Schitu Magureanu, in dosul Cismigiului, s-a intamplat o grava ranire. Un zarzavagiu, Andrei Gheorghe, dupa ce chefuise la o carciuma din str. Schitu Magureanu, se inapoia spre casa. Pe drum, el a intalnit un alt zarzavagiu, cu care nu se afla in relatiuni bune, si s-au luat la cearta. In urma, ei s-au luat la bataie si la un moment dat Gheorghe Andrei a fost lovit de adversarul sau cu un cutit in cap si in umarul drept. Ranitul a fost pansat la sediul Societatii de Salvare si in urma lasat liber, deoarece ranile nu prezentau nici o gravitate. Agresorul a disparut.

Accidentul unei femei
Un accident care ar fi putut avea urmari grave s-a intamplat ieri dupa-amiaza pe strada Stirbey Voda. O femeie, Leana Ilie, domiciliata in Calea Grivitei. A fost lovita de un tramvai care venea dinspre Calea Victoriei. Femeia, fiind ranita la umarul drept si la cap, a fost pansata de Salvare.

Un cal naravas
Doi lucratori de la fabrica Sapatino, din strada Tabacari No. 54, Aron Caracas si Pandele Sbiru, au fost muscati de un cal naravas, pe care voiau sa il duca in grajdul stapanului fabricii. Ei au fost pansati la sediul Societatii de Salvare si sunt in afara oricarui pericol.

● Din "Dimineata", 25 mai 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×
Subiecte în articol: calendar