x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Groaznicul accident de la Şosea

Acum 100 de ani. Groaznicul accident de la Şosea

23 Apr 2013   •   00:02
Acum 100 de ani. Groaznicul accident de la Şosea

Ieri după-amiază, pe la orele 2 şi jumătate, pe Şosea, în apropiere de lăptăria “Flora”, s-a întâmplat o groaznică ciocnire între trei automobile de piaţă, accident care a făcut trei victime: un mort şi doi răniţi. Asupra acestui accident aflăm următoarele amănunte: Ieri după-amiază au avut loc alergări de cai pe hipodromul de la Băneasa. Cum era sărbătoare şi timpul frumos, s-a dus foarte multă lume la hipodrom. Trăsurile şi automobilele pe şosea se ţineau lanţ. Din cauza aceasta, ordinea era foarte greu de menţinut. Automobiliştii mai ales ieşeau din rând şi îşi continuau drumul cu cea mai mare viteză, prin mijlocul şoselei. (...) Dinspre Calea Victoriei venea cu mare viteză un automobil de piaţă cu No. 583, condus de şoferul Matei Mihail, care este şi proprietarul maşinii. În automobil se aflau opt persoane (...).

Cum s-a petrecut accidentul

Şoferul părăsise rândul şi conducea maşina prin mijlocul şoselei, strecurându-se cu multă dibăcie printre celelalte vehicule. Astfel a mers până în dreptul vilei dlui Titulescu, din vecinătatea lăptăriei “Flora”. În timpul acesta, dinspre hipodrom veneau două automobile de piaţă: maşina cu No. 549, condusă de Sigmund Kaufman, şi 546, condusă de Franz Sternfeld. Ambele veneau pe partea stângă a şoselei, cu viteză mijlocie. La un moment dat, automobilul cu No. 503, care era plin cu pasageri, se izbeşte de maşina No. 549 şi vine de-a curmezişul şoselei. Automobilul care venea imediat, din cauză că accidentul se produsese brusc şi şoferul nu a avut timpul necesar să strângă frâna, a izbit automobilul cu No. 503, răsturnându-l.

Momente de panică
A urmat un moment de groază. Cei din automobil, parte au fost aruncaţi la o distanţă de câţiva metri, iar parte au fost apucaţi sub maşină. N. Spirescu, unul dintre cei din maşină, a căzut şi s-a izbit cu capul de un şurub al roţii dinainte şi a rămas mort pe loc. Albert Crestian, alt pasager, a fost azvârlit, şi din cădere şi-a fracturat mâna dreaptă. O fetiţă, pe nume Lucreţia, a fost de asemenea rănită la mâna dreaptă. Celelalte persoane au căpătat leziuni fără prea mare gravitate. Şoferii au scăpat neatinşi. Cele trei automobile au fost sfărâmate. (...)

Ancheta poliţienească
Imediat după întâmplarea accidentului au sosit la faţa locului d. D. Moruzzi, prefectul Capitalei, C. Solomonescu, directorul Prefecturii, Eugen Călinescu, şeful Siguranţei, maior Kopensky, comandantul corpului de sergenţi, inspectorul Rafael şi comisarul Rizeanu, şeful circumscripţiei 3 periferie, care a făcut şi ancheta. (...)  

Vinovatul “fără vină”
Matei Mihail, care conducea maşina cu No. 503, în care se aflau opt persoane, spune: “Veneam dinspre Bufet, cu viteza nu tocmai mare, şi, drept este, părăsisem rândul pentru a putea ajunge mai iute. De altfel, aşa procedează toţi automobiliştii. (...)”. Şoferul caută să se scuze, arătând că, dacă cele două automobile care se înapoiau goale de la hipodrom ar fi ţinut pe stânga şi nu ar fi căutat şi ele să iasă din rând, accidentul ar fi fost evitat. (...) Cei trei şoferi au fost reţinuţi la poliţie şi mâine vor fi înaintaţi parchetului.
Din “Dimineaţa”, 23 aprilie 1913; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×