x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Parastas pentru Spiru Haret

Acum 100 de ani. Parastas pentru Spiru Haret

30 Ian 2013   •   06:43

Buzău. – Astăzi, pe la orele 11 dimineaţa, s-a oficiat la episcopie un parastas pentru Spiru Haret. A oficiat episcopul Dionisie, înconjurat de clerul catedralei. Au asistat domnii deputaţi dr. Angelescu, C. Iarca şi Pompiliu Ioaniţescu, profesorii şi institutorii din localitate, un mare număr de învăţători din judeţ şi elevii liceului, cu drapelul.

O deraiere de tren
Ieri, la orele 11 şi jumătate, trenul de marfă No. 856 a suferit o deraiere în staţia Albeşti, în împrejurările următoare: Trenul trebuia să intre în gară pe linia III; însă acele fiind schimbate, când maşina a apucat pe linie, acele au revenit la loc şi vagoanele, rupând legătura ce aveau cu maşina, au apucat pe linia a V-a. Aici, în faţa magaziei cu mărfuri, au întâlnit alte cinci vagoane pe care le-au aruncat cu putere pe rampă. În ciocnire, vagoanele de la trenul de marfă s-au răsturnat peste linia a IV-a, făcând să deraieze alte două vagoane, ce se aflau aici. Pagubele sunt foarte însemnate, dar, din fericire, nu avem de înregistrat nici o victimă omenească.

Echipe sanitare ruseşti
Azi au trecut prin oraşul Giurgiu echipe sanitare ruseşti. Ele vin din Bulgaria, de pe câmpul de luptă, şi se întorc în Rusia prin Ungheni. Aceste echipe sunt puse sub conducerea dlui dr. E. Manoilof.

Alţi dezertori bulgari
Ieri noapte au mai trecut Dunărea, fugind de pe câmpul de luptă, soldaţii bulgari: Stane Vasile Ilief şi Haic Manişalian. Aceşti dezertori s-au predat imediat autorităţilor noastre. Ei au fost înaintaţi Siguranţei generale a statului, împreună cu ceilalţi trei dezertori care s-au predat alaltăieri noapte. Fuga de pe câmpul de război o motivează prin mizeria ce o duc.

Încercarea de sinucidere a unei artiste
Craiova. – O artistă a circului din localitate, anume Zozo Petcu, care locuieşte la otel Geblescu, a încercat să se sinucidă bând o soluţie de sublimat coroziv. Fiind cuprinsă de dureri atroce, dânsa a cerut ajutor. Dându-se alarma, ea a fost dusă la spital, unde i s-au dat îngrijiri. Cauza disperatului act e dragostea.

Rănirea din Calea Plevnei

Servitoarea Constantina I. Neacşu, din Calea Plevnei No. 15, luându-se la ceartă cu concubinul ei, acesta s-a înfuriat şi scoţând din buzunar un briceag s-a repezit asupra concubinei lui şi i-a dat două lovituri puternice în antebraţul stâng. La ţipetele victimei au sărit vecinii, care l-au dezarmat pe agresor şi l-au dat pe mâna sergentului de oraş, care l-a condus la circumscripţia respectivă. Rănita a fost pansată de către un intern de la Salvare.
Din “Universul”, 30 ianuarie 1913; texte selectate de Tudor Cireş

×