x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani: Principele Carol la Slănic Prahova

Acum 100 de ani: Principele Carol la Slănic Prahova

07 Mai 2012   •   21:00

Principele Carol, insotit de o doamna si o domnisoara engleze si de d. Luca Elefterescu, prefectul judetului, si maior Soiculescu, comandantul jandarmilor rurali, au sosit aici cu un tren princiar, ieri la orele 2 dupa-amiaza. Oaspetii au venit cu automobilul pana la cantonul 3 dintre Plopeni si Poiana, iar de acolo trenul i-a dus pana la saline. La saline se facusera mari pregatiri: peste tot locul erau steaguri tricolore si englezesti, de la gara pana la saline se zareau lanturi de brad verde, iar o lume imensa se adunase. Trenul princiar, dupa ce mai inainte s-a oprit in gara 5 minute, a urcat in saline. (...) Printul Carol scoborand din vagon a inceput a se intretine cu persoanele oficiale, apoi a vizitat salinele, condus de d. Lucaci, care i-a dat lamuririle necesare.

Principele si banditii

Dupa ce a vizitat salinele de la Slanic Prahova, Printul Carol a vizitat si penitenciarul. Aici, un pluton din regimentul 5 Vlasca, care face paza la temnita sub comanda dlui sublocotenent Gheorghe Ciunga, i-a dat onorurile cuvenite. Condusi de d. Ioanitescu, grefierul penitenciarului, oaspetii au vizitat bazarul, de unde au cumparat mai multe obiecte cu caracter romanesc. Osanditii erau asezati pe doua randuri, printre acestia se gaseau banditul Zdrelea, soldatul Ispasoiu, Stoenescu-Jelea si altii. Cu trenul princiar de 4, oaspetii au parasit Slanicul in uralele multimii.

Principesa Maria in Valcea

Principesa Maria si Principele Carol sosesc maine la orele 7 dimineata in gara Babebi. De aici vor pleca la Horez, pentru a vizita palatul de vara. Aici vor lua si dejunul. De la Horez, principii se vor duce la Ocnele Mari, de unde, seara, se vor inapoia la Bucuresti.

Concediile ofiterilor in strainatate

D. General de divizie I. Argetoianu, ministru de Razboi, avand in vedere propunerea dlui general Averescu, seful statului major general al armatei, prezentata printr-un raport referitor la cererile ofiterilor de a merge in strainatate, in interesul instructiunii lor, a decis ca ofiterii combatanti sau asimilati, in activitate, sa poata obtine concedii in strainatate pentru studii, cu drept numai la solda gradului cu accesorii, fara alta indemnizatie. Ofiterii carora li se acorda asemenea concedii sunt indatorati a servi in armata in activitate, dupa intoarcerea in tara din strainatate, si deosebit de termenul de serviciu obligator, un timp de 2 ani, acei care merg numai pentru un an, si cate un an de fiecare an de studiu, acei care merg pentru mai multi ani. Cererea pentru a merge in strainatate va fi inaintata pe cale ierarhica, impreuna cu angajamentul de serviciu suplimentar.

Loterie

Comitetul Loteriei Societatii ortodoxe nationale a femeilor romane roaga pe toate persoanele care au primit bilete sa binevoiasca a achita costul lor sau a le inapoia pana la 16 mai, pe adresa dnei casiera Zoe dr Ramniceanu, str. Scaune 42. Prima tragere a loteriei avand loc la 25 mai, irevocabil, persoanele care nu se vor conforma acestei rugaminti, pana la 15 mai, sunt instiintate ca biletele lor nu vor lua parte la tragere, ci vor fi anulate si numerele lor se vor anunta prin Monitorul Oficial. Pentru comitetul loteriei: dne Alexandrina Gr. Cantacuzino si Zoe dr Ramniceanu.

Din “Dimineata', 8 mai 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×