x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Prinderea unor îndrăzneţi escroci

Acum 100 de ani. Prinderea unor îndrăzneţi escroci

31 Ian 2013   •   00:34

Cititorii noştri cunosc în amănunte – din telegramele venite din provincie – isprăvile unei bande de escroci, cari operau în toată ţara, dându-se drept negustori de cereale. În această calitate, ei încasară de pe la diferiţi comercianţi sume de bani ca avansuri pentru vânzare de cereale. Încrezători, mulţi comercianţi le dădeau avansuri şi, bineînţeles, marfa n-o mai primeau. În modul acesta escrocii au înşelat pe mai mulţi negustori din Craiova, Caracal, Corabia şi Balş. Din cauză că aveau grija să dispară imediat din oraşul în care operau, poliţiile locale n-au reuşit să-i aresteze. Escrocii au fost prinşi însă în Capitală, în următoarele împrejurări.

Încercarea unei noi escrocherii
Ieri pe la orele 12, d. Gr. Costescu, directorul fabricii “Viaţa” din Şoseaua Ştefan cel Mare, a primit vizita a trei indivizi. Aceştia, după ce s-au recomandat drept negustori de cereale, au propus domnului Costescu să-i vândă grâu, orz sau ovăz, pe un preţ convenabil. Directorul fabricii le-a răspuns că deocamdată nu are nevoie de nimic, dar că, mai târziu, va avea nevoie de două vagoane de ovăz. Cei trei “negustori” au insistat atunci pe lângă d. Costescu să cumpere acum cele două vagoane de ovăz, deoarece le ia pe un preţ mai scăzut, 1.400 de lei pe vagon. După ce au reuşit să-l înduplece pe d. Costescu, cei trei indivizi au cerut un acont de 500 de lei, pentru care aveau să semneze o chitanţă de primire. D. director Costescu a bănuit imediat că nu e lucru curat la mijloc, mai ales văzând că “negustorul” oferă marfa fără tocmeală. Mulţumindu-se cu un preţ aşa de redus, pe când vagonul de ovăz se vinde cu 1.700 de lei. La un moment dat, d. Costescu şi-a adus aminte că citise în “Universul” un articol “O escrocherie ingenioasă”, în care se relata că trei ţărani, dându-se drept negustori, au escrocat o mulţime de comercianţi.

Arestarea
Bănuiala i s-a înrăit atunci şi d-sa a stăruit că acest acont de 500 de lei să-l numere negustorilor chiar în localul circumscripţiei respective în faţa comisarului. “Negustorii” au consimţit şi ducându-se împreună la circ. 19. d. Costescu a comunicat d-lui comisar Mănescu bănuiala sa (...). D. comisar, luându-i de scurt, cei trei ţărani au mărturisit atunci că ei sunt autorii tuturor escrocheriilor ce le-au fost citite din ziar. Cei trei escroci se numesc Florea Marinescu, Dumitru Stănescu şi Grigore Constantinescu, tustrei de fel din com. Bărăştii de Vede, jud. Olt. (...)

O demimondenă provoacă un enorm scandal
Un enorm scandal a fost provocat astă-noapte în cabina unui restaurant din Capitală, unde o cunoscută demimondenă însoţită de câţiva obişnuiţi ai localurilor de noapte. Scandalul s-a terminat cu stricara oglinzilor şi mobilierului, şi numai în urma intervenţiei a două persoane necunoscute, cari au plătit pagubele, lucrurile s-au liniştit pentru moment. Originea scandalului e amestecul unei persoane din lumea aleasă din provincie în viaţa intimă a demimondenei.
Din “Universul”, 31 ianuarie 1913; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×