x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Programul lui Roussel în Bucureşti

Acum 100 de ani. Programul lui Roussel în Bucureşti

18 Apr 2012   •   21:00
Receptia de la Primarie
Primarul Parisului, d. Felix Roussel, a fost primit ieri in mod oficial la Primaria Capitalei. (…) Distinsul oaspete a sosit la orele 11, insotit de d. Rousseau, secretarul sau, si de seful de cabinet al primarului. A fost primit oficial de catre dnii Mendonide, Mircea Poenaru-Bordea si I. Protopopescu-Pake, care l-au condus sus. In capul scarii se afla primarul Capitalei, d. Dobrescu. (…) Acesta a spus intre altele: "Domnule prezident al consiliului comunal al Parisului, populatiunea orasului si consiliul comunal al Bucurestilor sunt fericiti a va exprima bunavenire si va multumesc pentru bunavointa cu care ati primit invitatia noastra. (…) Consiliul comunal intrunit ieri intr-o sedinta extraordinara a hotarat sa dea numele Parisului uneia din strazile centrale ale orasului". (...)
Raspunsul dlui Roussel: "(...) Cu graba am raspuns la invitatia amabila prin care primaria Capitalei ma chema aici. Cunosteam, venind aici, simpatiile care, de lunga vreme, unesc orasul Bucuresti si Romania cu Franta si Parisul. Noi, francezii, nu cunosteam tara d-voastra si o regretam – va rog sa ma credeti. Dar cunosteam natiunea d-voastra. Am avut prilejul de a cunoaste, in scolile noastre, o tinerime studioasa, care venea sa ne ceara cultura si lumina. (…) Cand venim aici ne aflam ca intre noi, caci sunt legaturi superioare si o afinitate de rasa care ne leaga".

Dejunul de la "Boulevard"
La ora 1.00 a avut loc un dejun in sala cea mica a hotelului "Boulevard". (…) S-a servit urmatorul menu: Caviar frais/ Oeufs a la Talleyrand/ Saumon de Loire Sauce Riche/ Carre de veau de Paris aux racines nouvelles/ Asperges d’Argenteuil Sauce Mousseline/ Poularde du Mans a la broche/ Salade Concombre/ Bombe pralinee/ Gaufrettes/ Fromages/ Corbeilles de fruits/ Fours glaces/ Bonbons/ Cafe/ Vins/ Tuica et Mastica/ Madere/ Graves superieur/ Chateau Poulet Canet/ Champagne Pommerry. Dejunul a durat pana la orele 2. Nu s-au rostit discursuri.

La Camera de Comert
De la hotel, dnul Roussel, condus de dnii Dobrescu, Mendonide si M. Poenaru-Bordea s-au dus sa viziteze Camera de Comert. (…) Primarul Parisului a fost condus mai intai in sala Bursei. (…) D. Roussel a fost condus in urma in admirabila galerie de tablouri, opera datorata, cum se stie, muncii si priceperi d. N. Angelescu. O alta parte care a interesat foarte mult pe d. Roussel si i-a smuls un adevarat strigat de admiratie a fost muzeul de antichitati al Camerei. D. Roussel, care se ocupa de mult cu studiul antichitatilor, a felicitat calduros pe d. Furnica pentru opera sa si i-a multumit pentru explicatiunile date. (...)

La manufactura de tutun
Primarul Parisului a vizitat fiecare atelier al manufacturii "Belvedere" in parte si s-a interesat de aproape de modul de fabricatiune al tigarilor si de modul in care se fabrica. A intrebat daca manipularea tutunului nu provoaca la lucratori vreo boala speciala si deci daca nu are vreo influenta dezastruoasa asupra sanatatii. (…) Distinsul vizitator a laudat mult calitatea tigarilor noastre.
Din "Dimineata", 19 aprilie 1912; texte selectate de Tudor Cires

×