x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Român arestat

Acum 100 de ani. Român arestat

09 Apr 2012   •   21:00

Citim din Excelsior: 'Politia a arestat la Versailles, in Rue de Reservoir, pe un individ de vreo 40 de ani in momentul cand furase de la un anticar de pe aceasta strada o carte de liturghie veche, in valoare de 500 de lei. (...) Cercetarile au stabilit ca e vorba de un oarecare George Constantinescu, (...) nascut in Bucuresti si care se da drept publicist. (...)“. 'Le Matin“ da amanunte ca George Constantinescu s-a nascut la 12 aprilie 1874, ca a fost condamnat de sase ori pentru furt si complicitate la furt si o data pentru ultragiul pe care l-a adus presedintelui Republicii, cu ocazia asediului fortului Chambrol.

Despre 'Feminism“

Aseara, la Ateneu, d-ra Eleonora Stratilescu, in fata salii ticsite de auditoriu, mai ales doamne si domnisoare, a vorbit despre 'feminism“. Conferinta arata mai intai care este situatia femeii in apusul si nordul Europei (...). Trecand la Romania, dansa arata cum sta aici chestiunea feminista. (...) Conferentiara sfarseste zicand ca, la noi, femeia nu este inca ajunsa la acel nivel de cultura si emancipare pentru a i se acorda drepturile politice, dar ca, cu timpul, se va ajunge. In acest scop lucreaza mult societatea de curand infiintata la Iasi, 'uniunea educatoarelor romane“.

Conferinta

Dr. Botescu si-a continuat, la institutul Ella Em. Savopol, conferintele, (...) aceasta, a 8-a, fiind despre 'Rolul femeilor in combaterea mortalitatii copiilor mici“. (...) Din nefericire, (...) Romania se afla printre putinele state din Europa in care astazi se semnaleaza un numar mare de nasteri, dar, in acelasi timp, un numar mare de mortalitati. (...) S-a gasit ca puericultura este una dintre stiintele intai necesare in educatia femeilor; si cu atat mai binevenita cu cat va fi cunoscuta mai de timpuriu.

Din 'Dimineata“, 10 aprilie 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×