x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani: Şcoala pentru adulţi, în cazărmi

Acum 100 de ani: Şcoala pentru adulţi, în cazărmi

04 Mar 2012   •   21:00

S-a constatat cu ingrijorare un grad mare de analfabetism in randul cetatenilor de varsta adulta, motiv pentru care Alteta Sa Regala Principele Ferdinand si Principesa Maria au hotarat sa se implice, impreuna cu reprezentanti ai guvernului si mai cu seama ai Ministerului Instructiei Publice. Una dintre ideile innoitoare care se vor dovedi pe viitor mai usor de pus in practica este cea a infiintarii de scoli in cazarmi, varianta agreata si de functionarii din cele doua ministere, al Instructiei Publice si de Razboi.

C.C. Arion, ministrul Cultelor si Instructiunii Publice, si-a aratat atasamentul fata de aceasta idee, prezentata in fata Principelui Ferdinand, mostenitorul tronului. Se stie ca locul unde sunt reuniti, fara nici un efort, cei mai multi dintre barbatii de varsta adulta care nu au urmat nici o forma de scolarizare sau au o scolarizare redusa. De aceea ideea de a organiza cursuri de alfabetizare in scoli este binevenita. Altfel, spune d. ministru C.C. Arion, este foarte greu sa convingi o persoana adulta, care trebuie sa munceasca 10-12 ore pe zi pentru a-si castiga cele necesare traiului, lui si familiei lui, sa renunte la cateva ore de munca, pe zi, pentru a se dedica studiului. Pe de alta parte, toata lumea este de acord ca o scolarizare, fie si minima, a ostasilor nostri, majoritatea provenind de la sate, nu va face decat bine armatei. O tara cu o armata instruita este de dorit uneia cu o armata formata din persoane analfabete.


Buletinul atmosferic
Luni, 5 martie 1912. In tara: Vremea continua sa se incalzeasca. Din cauza zapezilor care se topesc, s-a inregistrat o crestere semnificativa a volumului apelor curgatoare, mai cu seama a celor care strabat zonele de munte si de deal. Prutul, latindu-se, a smult 60 ha din pamantul tarii si, schimbandu-si albia, l-a alipit la Basarabia. Temperatura: variaza intre 2 si 8 grade, noaptea se inregistreaza temperaturi sub zero grade, pana la minus 5. (Din "Dimineata", 5 martie 1912; texte selectate de Tudor Cires)

×
Subiecte în articol: calendar