x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani: Serbarea de 1 mai

Acum 100 de ani: Serbarea de 1 mai

30 Apr 2012   •   21:00

Manifestul clubului social democrat din Bucuresti. (...) 1 Mai a sosit! La 1 mai, muncitorimea de pe tot globul pamantesc, in masa de zeci si sute de mii, isi manifesta vointa de a introduce ziua de 8 ore de lucru, 8 ore de repaos, 8 ore de lumina. (...) Langa strigatele popoarelor muncitoare din toata lumea, si glasul nostru, glasul poporului roman, constient si destept, trebuie sa rasune. (...) La 1 Mai, muncitorimea romana, supusa faradelegilor unei administratii corupte, lipsita de drepturile pe care legile tarii i le dau, intr-un singur glas, trebuie sa ceara si sa impuna stapanitorilor acestei tari domnia legilor. Si alaturi de domnia legilor fundamentale, a legilor bune, noi trebuie sa cerem inlaturarea legilor scelerate care rapesc dreptul la viata al lucratorilor statului, inlaturarea rusinoasei legi a expulzarilor care atarna deasupra capului la sute de mii de fii ai acestei tari (...); trebuie sa cerem inlaturarea legii breslelor, care impotriva Constitutiei si a libertatilor moderne subjuga pe lucrator si-l da legat stapanilor.(...) In ziua de 1 Mai noi trebuie sa ducem mai departe lupta pentru imbunatatirea legii asigurarilor, cerand marirea cotei statului si a patronilor, impunand ajutoare omenesti pentru boala si invaliditate si impunand pensii pentru vii, nu pentru morti. (...)'

(Din “Dimineata', 18 aprilie 1912)

Impiedicati sa tina o intrunire

Meseriasii din Botosani sunt nemultumiti de noua lege a meseriilor. In intrunirile tinute vineri si sambata in sala Silberman, delegatul Casei centrale, d. Arapu a explicat in amanunt legea. Apoi au vorbit meseriasii Vasiliu Teracota. Costache Ionescu Lacatusu, C. Tudor si muncitorul Radu. Cu toate explicatiile date si cuvantarile tinute, nu s-a ajuns la nici o solutie. Apoi muncitorii sindicalisti au voit sa tie o intrunire si in sala meseriasilor, dar politia i-a impiedicat sa o faca.

Industriasii si legea asigurarilor

Azi, intre orele 10-11 dimineata, au fost convocati de camera de comert din Galati toti industriasii din oras. La aceasta intrunire, d. Fernic, presedintele Camerei, a dat noi explicatii cu privire la aplicarea legii de asigurare a muncitorilor. Mai multi industriasi au atras dlui Fernic atentia asupra unor puncte din lege neintelese de dansii. Prezidentul Camerei a lamurit toate acele parti si a insistat ca patronii sa verse imediat la Casa centrala aconturile cerute asupra cotizatiilor impuse de lege.

Pentru alergarile de cai

Se aduce la cunostinta generala ca, cu ocaziunea alergarilor de cai de pe hipodromul de la Targoviste, joi, 3 mai, va circula un tren special de la Bucuresti, Gara de Nord, la Targoviste si inapoi, dupa mersul urmator: La ducere: Bucuresti, pl. 12,15 p.m., Titu sos. 1,17 p.m., pl. 1,26 p.m, Targoviste sos. 2,15 p.m. La intoarcere: Targoviste pl. 6,45 p.m., Titu sos. 7,31 p.m., pl. 7,41 p.m., Bucuresti sos. 8,40 p.m. Acest tren se va opri atat la ducere cat si la intoarcere la hipodromul de la Targoviste, pentur debarcarea si imbarcarea calatorilor. Pentru aceasta calatorie se vor percepe taxe tarifare intregi, cu o reducere de 30%.

(Din “Dimineata', 1 mai 1912)

Texte selectate de Magda Cristina Ursache

×