x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Ultima oră: Ostilităţile vor reîncepe marţi

Acum 100 de ani. Ultima oră: Ostilităţile vor reîncepe marţi

28 Ian 2013   •   00:15
Acum 100 de ani. Ultima oră: Ostilităţile vor reîncepe marţi

Berlin, 19. – Cercurile diplomatice de aici nu mai nutresc nici o speranţă că reizbucnirea războiului poate fi împiedicată, din contră, se crede că nimic nu va putea împiedica reînceperea ostilităţilor. Diplomaţia este calmă şi priveşte evenimentele cu linişte.

Frământările bulgarilor
Constantinopol, 19. – Informaţiuni intime din Sofia spun că nu există nici o speranţă ca reînceperea războiului să poată fi înlăturată. Însuşi guvernul bulgar, din cauza neînţelegerilor interne, cere ca războiul să fie reînceput. Trebuie să se ţină însă cont de nemulţurmirile ofiţerilor bulgari şi de faptul că, în cazul unui rezultat pe jumătate, Bulgaria ar putea pierde tot ceea ce a cucerit până acum. Nu trebuie să se uite că Adrianopolul va trebui luat cu asalt, aşa că la Ceatalgea nu vor avea loc operaţiuni mai mari.

Turcii se bucură
Trupele turce de la Ceatalgea sunt în foarte bune dispoziţiuni şi se bucură că războiul va reîncepe. Şeicul Islam a permis mai multor Softale să plece la Ceatalgea, pentru a însufleţi trupele.  Se mai asigură acum în cercurile diplomatice că nu se mai ia în vedere posibilitatea unui demers al Puterilor, tinzând să prevină reluarea ostilităţilor.

Puterile îşi fac datoria
Colonia, 19. – “Koelnische Zeitung” află din Berlin că ştirea din Constantinopol, spunând că cercurile diplomatice constantinopolitane cred în iminenţa demersului comun al Puterilor pe lângă Poartă, este inexactă. Demersuri comune nu se proiectează actualmente nici faţă de Poartă, nici faţă de statele balcanice. Acţiunea de salvgardare a păcii se mai poate face şi într-alt chip şi asupra acestui chip se va statua de întrunirea ambasadorilor. Puterile se vor strădui până în ultimul moment să se opună la reînceperea războiului. (...)

Războiul va reîncepe marţi

Viena, 19. – Ştiri din sursă balcanică, sosite aici, spun că guvernele statelor aliate sunt sigure că războiul va reizbucni marţi. La Constantinopol, însă, domneşte mai mult optimism şi se speră că până marţi va interveni ceva care să împiedice sau să amâie continuarea războiului.

Reînceperea războiului va aduce o mare conflagraţie mondială

Londra, 19. – Marele Vizir Mahmud Şefket Paşa, primind pe corespondentul ziarului englez “Daily News”, a făcut următoarele importante declaraţiuni: “E greşită, ba chiar falsă ştirea răspândită în străinătate că actualul cabinet turc s-a silit să vină la putere, ca să continue războiul. Intenţiunea noastră este să întărim imperiul prin menţinerea Adrianopolului. (...)”

România nu renunţă la Silistra
Viena, 19. – Corespondentul din Viena al ziarilui “Neues Wiener Tagehlatt” scrie ziarului său că este autorizat să declare că nu este adevărată ştirea în sensul căreia corpul ofiţeresc şi cercurile politice ar fi renunţat la Silistra. Ministrul de război a rugat pe ziarişti să nu mai public în această chestie nimic ce ar întărâta opinia publică.
Din “Universul”, 28 ianuarie 1913; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×