x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Zborul Bucureşti-Constanţa

Acum 100 de ani. Zborul Bucureşti-Constanţa

17 Mai 2012   •   21:00

Sublocotenent Protopopescu de la scoala de aviatiune va executa azi un indraznet zbot cu un biplan Farman de la Bucuresti la Constanta. Curajosul pilor va parasi campul de aviatiune de la Cotroceni la orele 4 dimineata si va lua cu dansul un aparat de 70 de litri benzina si 13 litri de olei. In acelasi timp va pleca de la Cotroceni un automobil condus de un mecanic de la aerodrom si cu un alt mecanic care va lua cu dansul mai multe piese de rezerva pentru aeroplan, in caz ca se va intampla vreun accident. D. Protopopescu va pleca la Constanta pentru a executa mai multe zboruri cu prilejul vizitei suveranului in acel oras.

Aeroplanul lui Vlaicu la expozitia de la Viena
In expozitia internationala de aviatiune, care are loc actualmente la Viena, atrage atentia tuturor vizitatorilor aparatul aviatorului roman Vlaicu. "Arbeitter Zeitung" il considera ca unul dinte cele mai bune ale expozitiei si ii acorda toata increderea.

Bataia de flori a medicinistilor
Societatea studentilor de la medicina va organiza pentru ziua de luni, 21 mai curent, o splendita bataie de flori la Sosea. Scopul serbarii este marirea fondului necesar cladirii localului societatii. Studentii au organizat aceasta bataie de flori in cel mai artistic chip. Vor fi care simbolice infatisand toate spitalele din Capitala, care ornate in mod simbolic, automobile impodobite in chip superb. Intreaga societate de elita si-a dat intalnire la aceasta serbare care se prevede a fi foarte reusita.

Prabusirea unui munte langa Caineni
Ni se scrie urmatoarele, de la Caineni: In noaptea de 16-17 mai, la orele 10, intre statia Raul Vadului si frontiera, la kilometrul 352 pe 800, s-a daramat un munte peste linie, in lungime de 50 de metri, cu inaltimea de 10 metri. In acel timp se astepta garnitura trenului de persoane din Verestorany. Gratie faptului ca trenul nu plecase inapoi din Verestorany, s-a evitat o mare nenorocire. Garnitura trenului a ramas toata in statia Verestorany. Nu s-a intamplat nici un accident. Reabilitarea liniei va dura minumum 10 zile. Circulatia se va face prin transborsare peste granita. D. sef al garii Caineni, impreuna cu dnii ingineri ai sectiei a IV-a au luat masurile necesare.

Agitatia lucratorilor cazangii
Mari intruniri de protestare au avut loc aseara si azi dimineata in sediul sindicatelor din Ploiesti. Lucratorii cazangii de la santierul fabricii "Astra" au expus cu acest prilej in amanuntime actele salbatice la care se deda maestrul cazangiu Rudolf Bertham asupra lucratorilor din sectia sa. O delegatie de lucratori in frunte cu d. Costica Ionescu s-a prezentat azi directiunii fabricii "Astra" pentru a cere cuvenita satisfactie. Directiunea nu a dat nici un raspuns. Din aceasta cauza, lucratorii au declara in masa incetarea lucrului, iar maine seara, dupa achitarea platilor la fabrici, ei vor tine o noua intrunire la sediul sindicatelor, pentru a se lua hotarari in privinta rezistentei ce trebuie s-o faca, iar la rigoare vor declara si greva generala.
Din "Dimineata", 18 mai 1912; texte selectate de Veronica Bectas

×