x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani: Zborurile de ieri

Acum 100 de ani: Zborurile de ieri

23 Apr 2012   •   21:00

Ieri dupa-amiaza, intre orele 5 si 7, tinerii si indraznetii nostri aviatori au executat cateva zboruri care au facut admiratia Capitalei. Mai intai locotenentul Protopopescu a incercat sa zboare cu un aparat nou. Dar, aparatul nefiind pus la punct, aviatorul a aterizat curand. Locotenentul Capsa a zburat apoi cu un monoplan Bleriot deasupra Capitalei si a trecut de la forturi la Obor, de aici la hipodrom si de acolo la expozitiune.

Publicul imens care se afla la Baneasa, la Sosea, si pe strazile orasului a urmarit cu atentie evlutiunile aparatului. Sublocotenentul Negrescu a executat un zbor spre linia forturilor. Locotenentul Protopopescu a executat apoi un splendid zbor cu biplanul Farman si a aterizat intr-un superb zbor planat, in spirala. I s-au facut ovatiuni cand a atins pamantul. Erau de fata printul Carol si generalul Boteanu.
Locotenentul Capsa va face miercuri zborul Bucuresti – Iasi in doua etape: Bucuresti – Focsani si Focsani – Iasi.

Accidentul de automobil din Craiova
Un automobil venind cu viteza mare pe strada Abundentei a lovit o trasura in care se aflau mai multi ofiteri din regimentul 1 artilerie. Caii, speriindu-se, au trantit jos doi soldati. Unul dintre dansii are frante mana si o coasta. Soferul a fost arestat.

Un ofiter erou
Ion Petrescu, pe cand lucra in portul Constanta, pe vaporul 'Principesa Maria', la un moment dat, alunecand, a cazut in mare. Gratie curajului ofiterului Ion Marinof, ofiter pe acel vas, nenorocitul a fost salvat de la o moarte sigura.

Incidentul de la Carpati
Sambata, la beraria 'Carpati', a avut loc un penibil incident, chelnerul Nicolae Rusescu fiind lovit de d. capitan Francu, dupa ce acesta a fost palmuit de chelner. In urma interventiei dlui capitan Francu, chelnerul a fost arestat de politie, sambata, la orele 6 seara. O delegatie de chelneri s-a dus atunci la d. Gh. Cristescu, secretarul comisiei generale a sindicatelor, rugandu-l pe domnia sa sa intervina pentru eliberarea colegului lui. D. Cristescu s-a dus intr-adevar acasa la d. I. Mitileneu, prefectul politiei Capitalei, caruia i-a expus cazul, aratand ca chelnerul e nevinovat de cele petrecute. Cu multa bunavointa, d. Mitileneu a mers noaptea pe la orele 12, impreuna cu d. Cristescu, la prefectura politiei si, constatand cum stau faptele, a dispus imediat punerea in libertate a chelnerului Nicolae Rusescu. Acesta a fost reprimit ieri in serviciul berariei 'Carpati'.

Stiri artistice
Luni, 23 aprilie, a avut loc la Palatul Ateneului Roman un festival artistic literar si muzical dat sub directia dlui Nichifor, autor dramatic, cu concursul drei Margareta Radulescu, soprana lejera, a d-lor Ionel I. Barbu, violonist, Vittorio Dogarini, tenor liric, Friederich Keotelvott, bariton dramatic, I. Niculescu-Chic, Al. Vernescu, Teodor Fuchs, pianist, precum si a dlui Tiberiu Constant, avocat si publicist.

• Din 'Dimineata', 24 aprilie 1912; texte selectate de Veronica Bectas

×
Subiecte în articol: calendar