x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Aniversarea unei mari personalităţi: Mariana Nicolesco. „Vocea este cel mai frumos dar făcut omului”

Aniversarea unei mari personalităţi: Mariana Nicolesco. „Vocea este cel mai frumos dar făcut omului”

de Ramona Vintila    |    Stephan Poen    |    27 Noi 2011   •   21:00
Aniversarea unei mari personalităţi: Mariana Nicolesco. „Vocea este cel mai frumos dar făcut omului”

Mariana Nicolesco isi sarbatoreste astazi ziua de nastere. In semn de pretuire infinita fata de personalitatea artistica a marii noastre soprane, dr. Stephan Poen, doctor in Medicina si in Muzicologie, onoreaza aceasta aniversare. Alaturi de domnia sa, Jurnalul National ii ureaza Marianei Nicolesco 'La multi ani!'.

'Aniversarea unei mari personalitati, ca Mariana Nicolesco, inseamna bucuria totala a implinirilor, bilanturilor, contemplarii obiectivelor realizate si a proiectelor de viitor, totul sub semnul dragostei celor din jur, familia, prietenii, colegii, discipolii, publicul larg.

Vocea este cel mai frumos dar facut omului; inflexiunile sale sonore si timbrale exprima trairea interioara ce justifica incarcatura emotionala si spirituala de absoluta profunzime a artei cantului. Prin armonia care guverneaza legile si rigorile fascinante ale muzicii, artistul liric adevarat atinge absolutul universal gratie mesajului complex al artei sale sublime. Opera lirica este un gen de o extraordinara bogatie culturala si muzicala, iar harul sfant al autenticului talent reprezinta o efigie purtata de foarte putini artisti cu adevarat alesi.

In Istoria Universala a Teatrului Liric, Mariana Nicolesco este o personalitate a carei calitate umana si artistica reprezinta valorile absolute proclamate de Verbul Vocal gratie talentului sau carismatic.

De la primul impact pe care l-am avut cu aceasta unica personalitate artistica, am simtit trainicia vocatiei, soliditatea pregatirii, fascinatia incantatoare a expirmarii mesajului artistic in care perfectiunea tehnica se conjuga cu desavarsirea estetica in aura unei grandioase vocalitati. Retraiesc cu foarte mare emotie prima mea seara la Teatro alla Scala din Milano, cu ocazia premierei operei de Jommelli; Mariana Nicolesco era Regina Climene in timp ce in loja oficiala o admira Regina Beatrix a Olandei. Cele doua Regine aveau sa se intalneasca in pauza de dupa primul act in culisele teatrului, momentul fiind prezentat chiar in acea seara de toate telejurnalele din patria muzicii de opera.

Inca din acea seara am fost uimit de virtuozitatea magistrala a liniei vocale si de perfectiunea instrumentala a agilitatilor de o extrema dificultate atat prin specificul scriiturii valorilor foarte mici de nota cat si prin amplasarea lor in zona acuta extrema a amibitusului vocal; este o partitura foarte dificila si din acest motiv, dupa ce Mariana Nicolesco a interpretat-o pentru prima data pe scena Scalei, nici-o alta soprana nu a mai abordat-o. Am simtit atunci in arta Marianei Nicolesco retorica sublima a unui gest vocal ale carui subtile expresivitati se regasesc in toate imprimarile sale live si de studio pe care le-am audiat.

Ulterior, cercetand arhivele Scalei cu distributiile spectacolelor, de la inaugurarea marelui teatru la 26 decembrie 1778 si pana in prezent, aveam sa constat ca cele mai multe premiere absolute pentru Scala au fost realizate de doua soprane romance: Hariclea Darclée si Mariana Nicolesco, fapt deloc intamplator. Dupa o cariera internationala fantastic de bogata in triumfurile unor evenimente artistice de referinta pe cele mai prestigioase scene din lume, culminand cu Scala din Milano si cu Metropolitan Opera din New York, Mariana Nicolesco creaza in Romania Concursul International de Canto si Festivalul Hariclea Darclée, a caror editie jubiliara din anul 2010 a marcat 15 ani de existenta.

Atelierul Liric Continuu de Maiestrie Artistica desfasurat intre editii, ofera tinerilor aspiranti ai Artei Lirice prilejul de a fi formati, cultivati si lansati de marea artista al carei genial talent pedagogic si organizatoric sta la baza unei atmosfere de vis in care se confirma si se lanseaza talentele viitorului. Sesiunile Master Class, prin bogatia repertoriilor abordate de tinerii artisti, permit totodata parcurgerea analitica a carierei internationale a Marianei Nicolesco. De la vocalize pana la calibrarea sonora si cizelarea timbrala, se desfasoara un Spectacol Mariana Nicolesco absolut unic si revelator prin trainicia tehnica, subtilitatea expresiva si majestatea gestului interpretativ.

Conferintele de Estetica Vocala pe care le-am tinut atat in cadrul editiilor Concursului International de Canto si a Festivalului Hariclea Darclée cat si a sesiunilor Master Class din ultimii sapte ani, mi-au prilejuit momente inaltatoare in care am ilustrat multitudinea si bogatia mijloacelor expresive sonore si timbrale ale interpretarilor sopranei Mariana Nicolesco in toate stilurile si scolile artei vocale. Imensitatea numerica a inregistrarilor live si de studio atesta absoluta desavarsire artistica a unei personalitati de sublima incantare al carei Verb Vocal daruieste un mesaj inaltator. Exista fraze, arii, roluri integrale, in care Mariana Nicolesco detine universala suprematie a bravurii virtuozistice atestata prin mijloace analitice de mare complexitate si finete.

Multi dintre tinerii artisti indrumati si formati de Mariana Nicolesco

s-au inscris pe traiectoriile unor importante cariere internationale, iar unii dintre acestia s-au afirmat si se afirma pe cele mai mari scene din lume. Cariera Marianei Nicolesco este, pe undeva, continuata de cariera acestor discipoli, ceea ce face ca marea noastra artista sa traiasca o continua efervescenta creatoare de triumfuri si bucurii.

In 2003, Mariana Nicolesco creaza Festivalul si Concursul National al Liedului Romanesc cu sesiuni Master Class; este o magnifica opera culturala dedicata comorilor liedului romanesc, versiune europeana culta si rafinata a unei modalitati de expresie de indelungata vechime pe meleagurile romanesti. In cadrul acestui Festival si Concurs au fost reactualizate lieduri romanesti care riscau sa fie definitiv uitate si, in acelasi timp, au fost lansate valoroase creatii contemporane ale genului.

O aniversare ca aceea a Marianei Nicolesco inseamna celebrarea unui moment de dragoste, de bucurie. De aceea am dorit sa onorez aceasta aniversare in numele admiratiei infinite fata de personalitatea artistica a sopranei Mariana Nicolesco. Energia sa inepuizabila pusa in slujba unui spirit organizator care atinge perfectiunea este expresia acelorasi valori absolute pe care le-a slujit cu credinta in cariera sa si le insufla cu incredere spre afirmarea tinerelor generatii.

La ceas aniversar, din toata inima, adresez marii artiste si maestre Mariana Nicolesco traditionalul La Multi Ani! Fie ca magistrala sa opera sa continue ani multi si fericiti spre bucuria afirmarii culturale artistice ale natiunii noastre in lume!'

×
Subiecte în articol: calendar mariana nicolesco stephan poen