x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Apărători ai dreptei credinţe: Sfinţii Teofan Mărturisitorul, Grigore Dialogul şi Simeon Noul Teolog

Apărători ai dreptei credinţe: Sfinţii Teofan Mărturisitorul, Grigore Dialogul şi Simeon Noul Teolog

de Luminita Ciobanu    |    11 Mar 2012   •   21:00
Apărători ai dreptei credinţe: Sfinţii Teofan Mărturisitorul, Grigore Dialogul şi Simeon Noul Teolog

Biserica Ortodoxa ii praz­nuies­te astazi pe Sfintii Teofan Mar­turisitorul, Grigore Dialogul si Simeon Noul Teolog.

Cuviosul Teofan Mar­tu­risitorul a trait in secolul al IX-lea. Dupa moartea tatalui sau a ramas in grija im­pa­ratul Leon Isaurul, care ii era ruda. Avea 12 ani cand a fost lo­godit cu Megalusa, o copila de varsta lui. Dupa moartea ma­mei sale a mostenit o avere uri­a­sa astfel ca tatal logodnicei a in­sistat sa aiba loc casatoria. Teo­fan si Megalusa s-au supus de­ciziei insa au hotarat sa tra­ias­ca in feciorie si, cand va fi mo­mentul potrivit, sa se calu­ga­reas­ca. Tatal fetei s-a impotri­vit acestui lu­cru, iar imparatul Leon l-a trimis pe Teofan in Cizic, unde avea sarcina de a supravegherea lucrarile de constructie a orasului. Aici a vazut ma­nas­tirile din Muntii Sigrianei. Dupa moartea imparatului si a socrului sau, Teofan si-a impartit averea saracilor. Megalusa s-a calugarit la Manastirea Princhipos din Bitinia, primind nu­me­le de Irina, iar Teofan s-a dus in ti­nu­tul Cizicului, la Cuviosul Grigorie, si a zidit o manastire. Aici, timp de sase ani, a copiat diferite lucrari. Cand in anul 814, imparatul Leon Armeanul a inceput lupta impotriva cinstirii sfintelor icoane, Teofan a fost chemat la Constantinopol. Incercarile imparatului de a-l atrage au fost in zadar. Teofan a fost intemnitat doi ani, apoi exilat in insula Samotrace din arhipelagul grecesc. Avea 50 de ani cand s-a imbolnavit grav si in scurt timp a trecut la Domnul.

Sfantul Grigorie Dialogul, cunoscut si ca Grigorie cel Mare, a fost Pa­pa al Romei. S-a nascut in anul 540, in Roma, intr-o familie bogata. Dupa nasterea sa, tatal sau, Gordian, a in­trat in clerul bi­se­ricii ca diacon. Ta­na­rul Gri­­gorie a stu­diat stiintele profane, iar dupa ab­sol­vire a fost numit de im­pa­ratul Iu­stin al II-lea, Prefect al Romei. La moartea tatalui sau a mostenit o mare avere, folosind-o pentru a in­fi­in­ta sase manastiri in insula Sicilia si un asezamant chiar in casa parinteasca din Roma. Papa Pelagius al II-lea l-a hirotonit diacon, trimitandu-l ca apocrisar la curtea imperiala din Constantinopol. In 585 s-a in­tors la Roma, re­ve­nind la functia de se­cretar al papei si egumen al Ma­nas­tirii Sf. Apostol An­drei. In 590 a fost ales Episcop al Romei. A trecut la Domnul dupa 13 ani de pastorire. Sfantului Grigorie cel Mare i se spune si Dialogul fiindca este autorul unei lucrari foarte im­por­tan­te, numita "Dialoguri", in care a scris despre vietile si minunile sfin­ti­­lor din Italia, dar si despre viata sa de dupa moarte. Pe seama lui este pu­sa Li­turghia Darurilor mai inainte sfintite care se savarseste in Postul Mare.

Sfantul Simeon Noul Teolog este unul dintre cei mai mari teologi ai Bisericii Ortodoxe. Este numit si "Cuvantator de Dumnezeu", alaturi de Sfantul Ioan Evanghelistul si Sfantul Grigorie de Nazianz.
Sf. Simeon Noul Teolog s-a nas­cut in anul 949 in Galateea si a studiat la Constantinopol. Avea 14 ani cand l-a intalnit pe parintele Simeon Evlaviosul la Manastirea Studion. La 27 de ani a intrat in manastire. Dupa o vreme, Sf. Simeon a fost trimis la Manastirea Sf. Mamas, din Constantinopol, unde a primit schima mona­hala. "Prin citirea Sfintelor Scripturi si a scrierilor Sfintilor Parinti, precum si prin conversatiile pe care le purta cu alti sfinti parinti, el a atins un nivel duhovnicesc inalt, imbo­ga­tin­du-si cunostintele ziditoare de su­flet. Prin anul 980, Sf. Simeon a fost facut egumen al Manastirii Sf. Mamas si a ramas in functie timp de 25 de ani. (…) Prin anul 1005, Sf. Simeon s-a retras din functia de egumen (…) stabilindu-se undeva langa manastire, in liniste. Acolo el a creat operele sale teologice, din care unele fragmente apar in Filocalia. Invataturile nepre­tui­te ale Sf. Simeon (…) i-au adus supranumele de Noul Teolog", aflam din volumul "Vietile Sfintilor de peste tot anul". Exilat din oras, Sf. Simeon a traversat stramtoarea Bos­for si s-a stabilit la vechea manastire a Sfintei Macrina. In anul 1021 sfantul a adormit in pace intru Domnul.

×