x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astăzi e ziua ta...": Alex Mihai Stoenescu

"Astăzi e ziua ta...": Alex Mihai Stoenescu

de Ramona Vintila    |    02 Oct 2007   •   00:00
"Astăzi e ziua ta...": Alex Mihai  Stoenescu
Sursa foto: Dan Marinescu/

De mai mulţi ani s-a retras la Vălenii de Munte, unde are o proprietate şi unde lucrează in linişte la cărţile sale. De doi ani pregăteşte bibliografia pentru un tratat de istoriografie generală şi romănească. Scriitorul, istoricul şi publicistul Alex Mihai Stoenescu implineşte astăzi 54 de ani.

De mai mulţi ani s-a retras la Vălenii de Munte, unde are o proprietate şi unde lucrează in linişte la cărţile sale. De doi ani pregăteşte bibliografia pentru un tratat de istoriografie generală şi romănească. Scriitorul, istoricul şi publicistul Alex Mihai Stoenescu implineşte astăzi 54 de ani.

"Alex Mihai Stoenescu a considerat in 1990 că libertatea oferă oricărui om şansa de a se legitima public prin ceva. A ales calea unei opere literare şi ştiinţifice pe care o lasă romănilor: şase romane şi căteva lucrări ştiinţifice de istorie: «Armata, mareşalul şi evreii, Istoria loviturilor de stat in Romănia» in cinci volume, «Din culisele luptei pentru putere (1989-1990)». Toate aceste lucrări sunt recunoscute ca opere fundamentale pentru disciplina Istoriei recente şi vor reprezenta in viitor surse de cunoaştere a lumii romăneşti din perioada tranziţiei de la comunism la democraţie.

Mulţi s-au intrebat cum a fost posibil ca un om activ public să dea o operă atăt de vastă intr-un timp atăt de scurt. Secretul se află in măsurarea riguroasă a timpului: Alex Mihai Stoenescu nu pierde timpul la televizor, nu are preocupări mondene - nu l-aţi văzut pe la recepţii sau intruniri publice; lucrează la cărţile lui de dimineaţa, de la 6-6:30, pănă la 22 seara. Trăieşte satisfacţia succesului cărţilor sale, mai ales prin impactul produs de cărţile de istorie, precum şi de serialul «Naşterea unei naţiuni» difuzat la Realitatea TV cu ani in urmă.

«Sunt dezgustat - a declarat el - de uşurinţa cu care romănii se lasă păcăliţi de tot felul de lichele, impostori şi trădători de ţară care populează talk-show-urile cotidiene. Ca istoric, ştiu foarte bine că intoxicarea constantă prin manipularea opiniei publice are consecinţe in timp asupra comportamentului unei naţiuni. Toate catastrofele politice trăite de romăni au avut in urma lor tot felul de «apostoli ai democraţiei», care au intins-o pe la Berlin, Moscova sau Paris cănd a venit dezastrul. Romănii nu au văzut decăt efectele catastrofei, fără să mai găndească cine a pregătit-o. Este misiunea istoricului să consemneze şi să nu facă uitate aceste contribuţii criminale la nefericirea unui popor. De aceea, ura impotriva mea nu este viscerală, ci raţională.» In politică s-a orientat spre formaţiunile cu perspectivă doctrinară de Dreapta (PNG-ul condus de George Becali). Cu toate că a fost nominalizat pe lista PNG pentru alegerile europarlamentare, s-a retras pentru a face loc unor tineri, deşi poate că Romănia avea nevoie la Parlamentul European de un om care este atestat in limbile engleză, germană, franceză, italiană şi olandeză, care traduce curent din latină şi greaca veche, care a făcut parte din diplomaţia romănă a integrării in NATO şi a publicat căteva opere despre istoria Europei".

"Confidenţial"

"... Secretul se află in măsurarea riguroasă a timpului: Alex Mihai Stoenescu nu pierde timpul la televizor, nu are preocupări mondene - nu l-aţi văzut pe la recepţii sau intruniri publice..."

Alex Mihai Stoenescu - scriitor, istoric, publicist

×
Subiecte în articol: calendar mihai alex stoenescu