x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astăzi e ziua ta..." : .Alexandru Tocilescu

"Astăzi e ziua ta..." : .Alexandru Tocilescu

de Ramona Vintila    |    27 Iul 2007   •   00:00
"Astăzi e ziua ta..." : .Alexandru Tocilescu
Sursa foto: LUCIAN ALECU/

Intotdeauna, spectacolul pe care il prezintă il face să simtă o frică ingrozitoare ca nu cumva acela să fie eşecul de care s-a temut toată viaţa.Astăzi,Alexandru Tocilescu implineşte 61 de ani.

Intotdeauna, spectacolul pe care il prezintă il face să simtă o frică ingrozitoare ca nu cumva acela să fie eşecul de care s-a temut toată viaţa.

"E o spaimă permanentă.De fapt, incertitudinea este una din chestiile cele mai sănătoase in această meserie. In momentul in care pleci la sigur s-ar putea să greşeşti", spunea maestrul. Astăzi,Alexandru Tocilescu implineşte 61 de ani.

"Mă intrebaţi in care dintre piesele pe care le-am regizat mă regăsesc cel mai mult. Mă regăsesc in toate piesele pe care le-am regizat, pentru că intotdeauna am incercat să mă exprim pe mine. Care este destinul teatrului in epoca televizorului şi a computerului? Destinul teatrului in epoca televizorului şi a computerului este să fie in continuare un lucru viu in faţa unor lucuri care sunt doar imitaţii ale vieţii. Care este momentul care mi-a schimbat macazul desinului? Acel moment a fost 23 august 1944. Au intrat ruşii inainte să mă nasc eu şi viaţa ar fi fost altfel dacă nu s-ar fi intămplat comunismul. Mă intrebaţi care este cea mai ciudată intămplare care mi s-a petrecut. Ciudat este că incă mai trăiesc. De fapt, de ziua mea voi fi la dializă.

Cum am ajuns in lumea regiei? Intămplarea m-a orientat către această meserie. Modelul meu profesional este profesorul meu David Esrig, dar şi alţi regizori importanţi, cum ar fi Sam Peckinpah. Care a fost piesa regizată de mine care mi-a adus cele mai mari satisfacţii? Intotdeauna ultimul spectacol este realizarea care imi aduce cele mai mari satisfacţii. Mă intrebaţi daca m-a cuprins vreun regret, dacă a existat vreun moment cănd am simţit că aş face pasul inapoi. Niciodată nu am fost tentat să renunţ la cariera mea, in pofida orcărui eşec. In cariera mea de pănă acum nu am nici un regret. De acum inainte regret lipsa timpului. Ce aş face dacă aş putea reintoarce timpul? Dacă aş avea posibilitatea să dau timpul inapoi mi-aş schimba sexul. La intrebarea dacă sunt un regizor care le dă multe grade de libertate actorilor răspunsul este: intotdeauna ii las pe actori să improvizeze, nu ii ţin in frău. Dacă am modificat regia după premieră, după un timp? Nu am fost niciodată tentat să schimb regia după un număr de spectacole. Era prea tărziu.

Imi reamintiţi că am inregistrat succes şi cu genul musical. Mă tentează să mai regizez un musical. Care erau visurile de tinereţe, care sunt visurile mele de acum? In adolescenţă, visurile mele erau erotice, şi acum sunt eroice. Ce filme prefer, ce literatură imi e pe plac? Imi plac filmele dure şi literatura poetică. Ce-aş fi ales dacă nu imbrăţişam cariera de regizor? Dacă nu ar fi fost regia de teatru mi-ar fi plăcut dirijatul. Acum imi doresc să-mi reuşească proiectele."

×
Subiecte în articol: calendar