x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României

Astăzi e ziua ta... Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României

de Ramona Vintila    |    26 Mar 2012   •   17:28
Astăzi e ziua ta... Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României

A luptat cu toate prejudecatile si cu toate piedicile puse in calea sa. Si a invins, pentru ca in Familia Regala a Romaniei rabdarea este o calitate apreciata. Principesa Mostenitoare a Romaniei a trecut experienta incredibila a reintoarcerii in tara si acest lucru a schimbat-o pentru totdeauna. Sunt multe calitati pentru care Alteta Sa Regala este admirata cum ar fi devotamentul, competenta, inteligenta, simtul datoriei, curajul, puse in slujba unei vieti mai bune. Principesa Margareta isi sarbatoreste astazi ziua de nastere. Jurnalul National ii ureaza “La multi ani!'

Alteta Sa Regala Principesa Margareta a Romaniei s-a nascut la Lausanne, la 26 martie 1949, fiind fiica cea mare a Regelui Mihai si a Reginei Ana.'Am avut o viata normala, cu respect pentru bunele maniere, dar fara eticheta impusa la o curte regala, pentru ca a fost alt tip de viata. Ca orice copii, invatam sa ne comportam la masa, in prezenta altor persoane sau a prietenilor, intr-un mod mai degraba, occidental. Abia cand am devenit adolescent, parintii mei au inceput sa-mi explice cum stau lucrurile. Dar cand eram mica, nu intelegeam prea bine ce inseamna sa pierzi o tara si de ce Regele nu poate sa mearga in Romania,' spune Alteta Sa Regala Principesa Margareta.

Licentiata in Sociologie, Stiinte politice si Drept international la Universitatea din Edinburgh, specializata in Sociologie medicala si sanatate publica, nu este de mirare ca si-a asumat rolul de om caruia ii pasa de semenii sai prin caramida pusa la temelia Fundatiei care-i poarta numele.

Alteta Sa Regala si-a dorit ca prin activitatea Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei sa ajute poporul ale carui obiceiuri si traditii le cunostea doar din fotografii. A facut primul pas, fundatia, apoi al doilea, ajutorarea celor care aveau nevoie, celor care in ciuda talentului nu reuseau sa se ridice, al treilea, un premiu special la Gala Premiilor Uniter din partea Casei Regale, sprijinind astfel cultura romaneasca. A incurajat relatiile interumane si a adus treptat Europa mai aproape de Romania.

“Noul si vechiul se impletesc minunat si se creeaza astfel cadrul pentru noi proiecte si expresii culturale. Fundatia ma implineste atat ca fiinta, cat si ca membra a Familiei Regale. Activitatile ei promoveaza valorile familiei mele: armonie, demnitate, responsabilitate. Ma simt puternica atunci cand reusesc sa fac un copil sau un batran sa zambeasca', spune Principesa Margareta.

Din iunie 2001, Principesa Margareta si Principele Radu locuiesc la Palatul Elisabeta din Bucuresti si desfasoara angajamentele publice in capitala, in tara si in strainatate, aducandu-si contributia la procesul de desavarsire a modernizarii Romaniei. Romania nu mai este taramul interzis pentru Alteta Sa Regala, ci tara sa. “Numai prin exemplul personal putem sa mergem inainte si oamenii vor intelege.'

Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare a Romaniei ramane fidela valorilor din copilarie: munca, simplitatea, onestitatea. Si nu crede intr-o lupta oarba pentru monarhie. “Numai prin exemplul personal putem sa mergem inainte si oamenii vor intelege. Mi-aduc aminte de perioada cand, studenta fiind, era ceva normal sa muncesti, toti colegii mei faceau asta in vacante. Am lucrat intr-un magazin de haine, am cules si mere, toamna, la ferme. Am lucrat la o agentie de turism unde luam interviuri turistilor pentru reviste. Am lucrat si intr-un spital de batrani - asta era mai dificil', a incheiat Principesa Margareta.

×