x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astăzi e ziua ta" : Anişoara Cuşmir Stanciu

"Astăzi e ziua ta" : Anişoara Cuşmir Stanciu

de Ramona Vintila    |    29 Iun 2007   •   00:00
"Astăzi e ziua ta" : Anişoara Cuşmir Stanciu

Nu se găndeşte la sacrificiile făcute, amintindu-şi de kilogramele pe care le ridica, de miile de sărituri, de sutele de metri alergaţi. Se găndeşte că a fost norocoasă. Fostă atletă, multiplă campioană mondială şi olimpică, Anişoara Cuşmir Stanciu implineşte astăzi 45 de ani.

Nu se găndeşte la sacrificiile făcute, amintindu-şi de kilogramele pe care le ridica, de miile de sărituri, de sutele de metri alergaţi. Se găndeşte că a fost norocoasă. Fostă atletă, multiplă campioană mondială şi olimpică, Anişoara Cuşmir Stanciu implineşte astăzi 45 de ani.

"In 1983, cănd pentru una dintre săriturile mele in lungime ruleta a fost intinsă la 7,43 m, m-am găndit că dorinţa mea s-a implinit. Un nou record mondial. Traversam o perioadă foarte bună, avănd in spate alte două recorduri mondiale in sală şi trei in aer liber. Fiecare competiţie insemna să-mi depăşesc rezultatele anterioare. S-a spus la momentul respectiv că este o săritură pentru anul 2000. Eu făceam ceea ce ştiam mai bine, ceea ce-mi plăcea. Autodepăşirea era obiectivul principal. Am inceput practicarea atletismului la vărsta de 10 ani, in oraşul meu natal, Brăila, cu profesorul Ioan Leu. După un juniorat mulţumitor, dar nu strălucit, am fost preluată de un alt antrenor, dl. Ioan Moroiu. A fost cel care a văzut in mine calităţile necesare acestei probe.

După un an de pregătire reuşeam să dobor recordul naţional de junioare mari, pentru ca mai apoi să realizez un nou record naţional de senioare. Pentru că iubeam ceea ce făceam, am considerat că cifrele pe care le obţin trebuie depăşite permanent. Sigur, era plăcut cănd lumea te felicita, se bucura pentru tine, dar nu cred că mă găndeam special la faptul că sunt prin rezultatele mele şi cea mai bună din lume. Acest lucru era statistica şi aceasta cu sau fără mine se schimba. Cănd privesc inapoi la acei ani, acest lucru făcăndu-l foarte rar, mă găndesc doar că a fost o perioadă extraordinară, că timpul acela in care am practicat sportul de inaltă performanţă m-a făcut să descopăr foarte multe, m-a format.

Am făcut cu mare plăcere totul, am iubit această probă. Şi ea m-a răsplătit! Mi-a oferit momente care nu pot fi exprimate in cuvinte. Mi-a dăruit titlul de Campioană Olimpică, vicecampioană mondială - cel mai preţios rezultat al meu, m-a făcut să am in palmares şase recorduri mondiale. Ştiu să mă bucur de fiecare lucru, ştiu să răd, ştiu să plăng. Şi mai ştiu că am cel mai bun, cel mai frumos copil, fiica mea, Raluca-Sabrina, «performanţa» mea de neegalat. Recordurile mele au căzut de mult, performanţele mele au rămas probabil scrise undeva, fiica mea este şi va fi cu mine.

Dacă ar fi să pot da timpul inapoi, aş face exact ceea ce am făcut. Aş grăbi poate puţin venirea pe lume a fetei mele. Nu am regrete, sunt un om ca toţi ceilalţi. Anii pe care ii implinesc nu mă sperie, pentru că nu-i simt. Nu-mi doresc decăt să fiu sănătoasă şi la fel de mult apărată de Dumnezeu ca pănă acum."

Nemulţumire

"Ce m-a nemulţumit pănă la durere a fost faptul că a trebuit să mă retrag fără să doresc acest lucru.O afecţiune a coloanei vertebrale a pus capăt oricărui efort fizic... Incerc să compensez rămănănd tot in lumea sportului, ca antrenoare a Clubului Sportiv al Armatei Steaua"

Anişoara Cuşmir Stanciu,fostă atletă

×
Subiecte în articol: calendar