A făcut sport din pasiune şi numai din pasiune şi a învăţat că satisfacţiile cele mai mari sunt cele morale. Îşi doreşte ca legile în România să fie votate nu politic, ci româneşte, în unanimitate pentru interesul naţional. "Pentru sport, îmi doresc foarte mult ca România să câştige o competiţie de mare anvergură, o olimpiadă sau un campionat mondial sau european jucând şi ea acasă." Cristian Gaţu, preşedintele Federaţiei Române de Handbal, împlineşte astăzi 65 de ani. La mulţi ani!
"Şi acum, ca de altfel de zeci de ani buni, muncesc pentru handbal. Acum exact cinci ani, mi-am adunat toţi finii, vreo 46, la aniversarea mea şi i-am anunţat că este ultima dată când mă sărbătoresc! Am două proiecte îndrăzneţe pe criza aceasta, care în opţiunea mea este mai mult morală decât financiară: înfiinţarea unor centre regionale de selecţie, iniţiere şi pregătire pentru handbalul juvenil şi construirea a patru săli polivalente de mare capacitate care să permită organizarea în România a unui Campionat Mondial sau European de handbal.
De la înălţimea vâstei mele, îndrăznesc să spun că cele mai importante lucruri în viaţă sunt respectul faţă de semeni, munca onestă şi neconvenţională, dragostea pentru animale, perseverenţa de a-i întrece pe toţi, sănătatea prin educaţie fizică şi sport, ambiţia după eşecuri şi modestia după succese.
Acum un an am organizat un festival al handbalului românesc, la care am reuşit să adun 50 din cei 54 de campioni mondiali români aflaţi în viaţă, din Germania, Franţa, Mexic, Suedia şi, evident, de pe teritoriul României. A fost cel mai emoţionant moment din viaţa mea, văzând împreună generaţii de mari campioni şi campioane ale lumii, români adevăraţi, peste care timpul şi-a lăsat amprenta numai fizic. Respectul faţă de sportivi este remarcabil în orice colţ al lumii, din păcate la noi, numai declamativ şi ori de câte ori îşi aduc aminte.
La 20 de ani iubeam sportul, viaţa, oamenii şi animalele. La 40 de ani - sportul, viaţa, oamenii, animalele şi cochetam cu sănătatea. Acum iubesc sănătatea, animalele şi cochetez cu viata şi handbalul. Mi-e dor de părinţii mei, decedaţi de mult, de anii copilăriei, în care am fost degrevat de sarcini şi obligaţii cotidiene.
Trăim într-o societate bolnavă moral, plină de răutate şi suspiciuni. În scurt timp, ne vom trezi cu noua generaţie, maturizată deja, care va fi grav bolnavă şi fizic, prin absenţa orelor de educaţie fizică în şcoli şi facultăţi, prin lipsa de spaţii pentru practicarea sportului, prin proliferarea altor tipuri de petrecere a timpului liber, importate, cum ar fi: consumul de droguri, prostituţia, furturile şi crimele şi intens mediatizate."