Şeful Secţiei Clinice de Ortopedie II a Spitalului Clinic Colentina, doctor în ştiinţe medicale, şef de lucrări UMF Carol Davila Bucureşti, dr Rodica Marinescu îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Îi urăm „La mulţi ani!”.
„Sunt absolventă a Facultăţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila Bucureşti, promoţia 1987. Azi sunt medic primar ortopedie, doctor în ştiinţe medicale, şeful Secţiei Clinice de Ortopedie II a Spitalului Clinic Colentina, şef de lucrări UMF Carol Davila Bucureşti.
Mi-am dorit dintotdeauna să devin medic; ca medic mi-am dorit o specialitate chirurgicală. Am ales ortopedia, pentru că este una dintre puţinele specialităţi în care scopul final e recuperarea integrală a funcţiei afectate şi întoarcerea pacientului la nivelul de performanţă fizică anterior bolii; de aceea, este o specialitate incitantă, care îmbină manualitatea cu cunoaşterea aprofundată a mecanismelor patologice şi a căilor de soluţionare a acestora. Începuturile carierei se leagă de Spitalul Colentina; aici am început pregătirea profesională.
Programul zilnic al doctorului Rodica Marinescu începe dimineaţa, la ora 7:00 şi se termină în jurul orei 17:00. După acest interval, ziua mea este dedicată familiei – fiului şi soţului meu; uneori rămâne ceva timp şi pentru a asculta muzică, pentru a citi o carte, pentru a viziona un spectacol, pentru a juca golf sau pentru a îngriji plantele din grădină.
Am învăţat de-a lungul carierei că cel mai important lucru este să încerci să fii pregătit (fizic şi psihic) pentru orice situaţie, să fii orientat şi alert, să ai alături oameni în care să ai încredere şi care au opinii asemănătoare cu ale tale. Cred că viitorul medicinei româneşti depinde de medicii care o practică, dar şi de cei care o conduc. E imposibil să faci o specialitate care cere atâta dăruire fără să fii pasionat de acea specialitate. Din păcate, aspectul material şi perioada lungă de pregătire descurajează medicii tineri; cei care au chemare rămân pe baricade şi în mâinile lor e viitorul medicinii româneşti.
Dacă aş putea alege din nou, fără îndoială aş alege tot medicina şi tot ortopedia; fac ceea ce am dorit să fac şi încerc să o fac cât mai bine; asta înseamnă (pe lângă activitatea chirurgicală zilnică) mult studiu individual, dar şi participări la congrese, conferinţe, demonstraţii chirurgicale.
De ziua mea, aş dori ca toţi cei dragi mie să fie sănătoşi, fericiţi şi în bună înţelegere; aş dori – ca măcar pentru o zi – să nu existe în jurul nostru răutate, urâţenie morală, invidie, lăcomie, incorectitudine şi aroganţă profesională.”