x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Emil Hossu

Astăzi e ziua ta: Emil Hossu

de Loreta Popa    |    22 Noi 2010   •   19:33
Astăzi e ziua ta: Emil Hossu
Sursa foto: Karina Knapeck/Jurnalul Naţional

138812-kk-emil-hossu-640w5712.jpgFace parte din galeria sufletelor fru­moa­se pe care românii le-au pus la păs­trare în colţul inimii lor. Face parte dintre actorii, nu puţini la nu­măr pe pământ românesc, care au fost dăruiţi cu har şi sclipiri de geniu. Nu-i place să se vaite, de o discreţie fără egal, nu se compară pe sine în­suşi cu alţi actori şi vorbeşte despre tea­tru ca despre acel ACASå nelipsit din limbajul celor care vin la spec­ta­­col cu două ore înainte, din respect pentru marele public. Emil Hossu îşi săr­bătoreşte ziua de naştere mâine. Jur­nalul Naţional îi urează „La mulţi ani!”.

Maramureşean după mamă, sălăjean după tată, Emil Hossu s-a născut la 24 noiembrie 1941 la Ocna Sibiului. Emil Hossu este iubit şi cunoscut datorită rolurilor din filme şi piese de teatru, pentru naturaleţe şi firesc. A început actoria în anii ’60, când „altul este tradiţionalul de acum din teatru şi altul era când am început eu profesia. Am terminat facultatea în 1965, atunci mai erau spectacole de trei-patru ore. Astăzi este foarte greu să mai faci un astfel de spectacol. Actorii sunt alţii, viteza de informare este mai mare, trebuie să fii atent la ce se întâmplă în jurul tău ca să nu devii demodat.

Fiind în mijlocul săptămânii, am spectacol. Zâmbesc pentru că este vor­ba despre piesa «Aniversarea» de Thomas Vinterberg şi Mogens Ru­kov, în care joc împreună cu Catrinel (Du­mitrescu), Alexandru Repan şi mai mulţi colegi, motiv pentru care vom încerca după spectacol să ră­mânem să ciocnim un pahar cu şam­panie. «Aniversarea» a fost plani­ficată fără să se urmărească acest lucru. Vor veni câţiva prieteni, voi fi cu Catrinel, băiatul meu, iar, din pă­cate, Alun va lipsi de la eveniment, ne va aştepta acasă.

Acum sunt în repetiţii la o piesă care se numeşte «Omul hazardului», o autoare în vogă franţuzoaică de ori­gine arabă Yasmina Reza, alături de un regizor tânăr care îmi place foarte mult, Cristi Juncu. Este o piesă care vorbeşte despre lumea scriitorilor, despre critică şi voi juca alături de actori importanţi precum Mircea Dia­conu, Constantin Cojocaru, Ru­xandra Sireteanu şi suntem în febra lu­­crului şi chiar prinşi de acest pro­iect în care credem foarte tare. La vârsta mea, de 69 de ani, mă bucur ca-n tinereţe. Am avut patru promoţii de studenţi şi marea noastră bucurie este că dintre ei, patru sau cinci ne sunt colegi în teatru. Continuăm dia­lo­­gul ca parteneri în teatru. Mul­ţu­mesc lui Dumnezeu că am nişte pro­iec­te, ceea ce pentru un tânăr sau bă­trân «pensionar» sunt foarte bineve­nite. Îmi dau un sentiment de utilita­te, ceea ce menţine pofta de viaţă, mai ales prin negura vremurilor. Sin­gu­­rul lucru care mă mai face să zâm­besc astăzi este prietenia.”

×
Subiecte în articol: astăzi e ziua ta...