x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: General (r) prof. dr. Vasile Cândea

Astăzi e ziua ta: General (r) prof. dr. Vasile Cândea

23 Mai 2012   •   21:00
Astăzi e ziua ta: General (r) prof. dr. Vasile Cândea

General (r) prof. dr. Vasile Candea, presedintele Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, implineste astazi 80 de ani. Jurnalul National ii ureaza "La multi ani!"

"Cred ca trebuie sa faci ceva pentru tara ta si pentru asta trebuie sa te si sacrifici"
"Fac parte dintr-o familie foarte saraca si am invatat ca sa scap, intr-un fel, de saracie. Dupa ce am absolvit Liceului Teoretic din Turnu Magurele, am urmat cursurile Facultatii de Medicina Generala din cadrul U.M.F. "Carol Davila" Bucuresti. Dupa absolvirea facultatii, am fost medic in comunele Ungheni (jud. Arges) si Bogdana (jud. Teleorman). Apoi, m-a adus in armata, am lucrat ca medic militar la trupele de graniceri din Constanta, cu grad de locotenent. Asa a inceput cariera mea.

In Romania de astazi, intai si intai trebuie sa-ti iubesti meseria. Medicina si cercetarea, in general, cer foarte multe sacrificii. Un om de stiinta nu o sa-l vedeti niciodata foarte bogat pentru ca el este mereu preocupat sa aduca ceva nou in domeniul lui. Ma bucur ca am sansa sa traiesc, desi am suportat foarte multe greutati, chiar si nedreptati, dar m-am incarcat pozitiv pentru ca am crezut in ceva si intr-un fel am realizat. Am creat o Scoala de Chirurgie Cardiovasculara in mediul militar, am creat alaturi de alti colegi Centrul de Boli Cardiovasculare al Armatei, care de ieri imi poarta numele, cel mai mare institut de boli cardiovasculare din tara, apoi Institutul CC Iliescu din Fundeni, am colaboratori si, intr-un fel, traiesc prin ei, pentru ca un scriitor, un pictor face opere nemuritoare, un om de stiinta face noi descoperiri, care prin noile tehnologii sunt depasite. Cred ca trebuie sa faci ceva pentru tara ta si pentru asta trebuie sa te si sacrifici, mai ales ca situatia omului de stiinta in Romania de astazi este asa cum este.

Generatia tanara este viitorul acestei tari, din pacate, ne confruntam cu o fuga a lor, intr-un fel irecuperabila. Trebuie sa gasim mijloace sa-i facem sa vina si acasa, dar asta este si datoria statului. In istoria noastra au fost mari carturari, atat in domeniul medical cat si in alte domenii, care au putut alege sa ramana oriunde in lume, dar au ales

tara noastra. Pregatesc acum un simpozion dedicat memoriei celor care au fost nedreptatiti, de-a lungul timplui, si au scris, prin sacrificiul lor, pagini, pe care le redescoperim astazi.

Le transmit tuturor celor care citesc aceste randuri sa-si iubeasca profesia, sa fie dispusi la sacrificii pentru progresul tarii si, nu in ultimul rand, le doresc sanatate pentru ca este cea mai mare bogatie a noastra. Desi am 80 de ani, desi sufar de multe boli cronice ale secolului astuia, ma gandesc, visez sa propaseasca stiinta. Academia, a carui presedinte sunt, trece prin momente deosebite de dificile, cu un buget inexistent si, poate, vremurile care vin vor aduce normalitate."

×