Horia Moculescu reprezintă un reper în viaţa artistică din ţara noastră. A dovedit întotdeauna că este un talentat muzical precoce, întreaga sa viaţă dedicându-se domeniului muzical. A trecut prin toate etapele profesionale, lucrând cu mândrie ca pianist în localuri celebre din Capitală sau de pe Litoral. “De-ai fi tu salcie la mal” este cea mai cunoscută piesă muzicală pe care a compus-o. Mâine, Horia Moculescu împlineşte vârsta de 77 de ani, prilej cu care Jurnalul Naţional îi urează La mulţi ani!
Ascult doar muzică de calitate
“Vreau o alee a cântăreţilor şi compozitorilor în Cişmigiu”
Maestrul Moculescu nu se înscrie în corul nebun al celor care înjură România. “În acest moment muzica este aceeaşi în toată lumea. Se practică acelaşi gen. Numai că în lumea civilizată, muzica de astăzi permite să traiască şi muzica de ieri, lucru care la noi în ţară nu prea se întâmplă. În clipa de faţă, eu nu pot spune care este cea mai bune voce românească. Nu cred că există aşa ceva deoarece avem voci bune atât la băieţi, cât şi fete. Eu ascult muzica Adelei Franklin atunci când vreau să îmi alin auzul. Mai ascult şi jazz de foarte bună calitate. Întotdeauna caut vocile performante, nu am timp să ascult pe oricine. Noi nu mai trebuie să punem pe primul loc câştigul financiar. Este mult mai importantă vocea de calitate. Asta trebuie să ne intereseze pe noi, ca oameni de muzică. Suntem oameni de cultură, nu suntem oameni de afaceri. Problema este că li se permite unora apariţia în spaţiul public deşi nu merită deloc acest lucru”, este de părere Horia Moculescu.
Acesta consideră că nu este normal să facem scandal pe seama ediţiei din acest an a Eurovisionului. “Nu a fost nici un scandal. Noi ne dăm degeaba cu capul de pereţi acum dacă ne apucăm să vorbim despre Paula Seling. Noi trebuie să ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut în semifinale. Noi nu ştim acum cu vine ne vom bate acolo.”
Horia Moculescu vine şi cu o propunere cât se poate de interesantă. “În Cişmigiu există o alee a scriitorilor. Eu vreau o alee a cântăreţilor şi compozitorilor în acelaşi parc. Acolo i-aş aşeza pe Gică Petrescu, Ion Vasilescu, Henry Mălineanu, Aurelian Andreescu, Doina Badea, Vasile Veselovschi şi Ion Cristinoiu.”