Este una dintre marile legende ale rockului românesc. Compozitor, chitarist, instrumentist, orchestrator, autor şi producător de muzică de teatru şi film, dar şi de alte proiecte artistice, realizator de radio şi televiziune. Fondator al grupului Pro Musica şI autorul unuia dintre cele mai impresionante cântece ale revoluţiei române, “Timişoara”, Ilie Stepan împlineşte astăzi 61 de ani. Jurnalul Naţional îi urează “La mulţi ani!”
Trăieşte normal, cu bune şi rele, cu bucurii şi tristeţi, cu aspiraţii şi de foarte multe ori realizări, cu o teamă de se feri de invariabilele nerealizări, trăieşte frumos pentru că “pentru mine muzica e şi meserie şI hobby. E clar atunci că îmi ocupă o foarte mare parte a timpului.” Amintindu-şi de începuturile sale în muzică, sărbătoritul nostru povesteşte că un declick existenţial vizavi de cariera sa a fost filmul de la începutul anilor '60,
Îşi doreşte ca oamenii să ştie că nu este robul banilor şi crede că un artist adevărat nu poate exista fără credinţă în Dumnezeu. “Să fii muzician în România de astăzi înseamnă să alegi între a câştiga bani cu orice preţ şi/sau a-ţi urma crezul artistic, a avea acea verticalitate profesională. Probabil că unii vor spune:
Trupa pe care a fondat-o în urmă cu 41 de ani, Pro Musica va avea un concert la Bucureşti, pregătit cu mare grijă “pentru că a cânta în capitală este un lucru pe care nu poţi să-l ratezi. Ne dorim să venim la Bucureşti cu exact aceeaşi formulă de 25 de persoane, artişti şi tehnic cu care să port conceptul de reunire. Probabil că la sfârşitul lunii februarie, începutul lui martie ne vom vedea la Bucureşti, odată cu lansarea DVD-ului <41 Pro Musica Live in Timişoara>.”
Mărturiseşte că una dintre cele mai frumoase clipe, pe care ar retrăi-o cu mare plăcere “a fost momentul în care am primit prima mea chitară, în urma încercărilor mele repetate, după filmul
La cei 61 de ani, pe care îi împlineşte astăzi, gândul său se îndreaptă “către toţi cei care citesc aceste rânduri în trei direcţii existenţiale ale omului pe pământ, credinţa, iubirea şi onoarea. Altfel spus, make love not war!”