x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astăzi e ziua ta..." : Maria Voinea

"Astăzi e ziua ta..." : Maria Voinea

de Ramona Vintila    |    30 Iun 2007   •   00:00
"Astăzi e ziua ta..." : Maria Voinea
Sursa foto: BOGDAN IURASCU/

A fost primul decan al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, iar in prezent este prorector al Universităţii Bucureşti. Cariera de profesor universitar i-a adus satisfacţia muncii temeinice, făcută cu dăruire pentru studenţi. Astăzi, prof. dr Maria Voinea işi aniversează ziua de naştere.

A fost primul decan al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, iar in prezent este prorector al Universităţii Bucureşti. Cariera de profesor universitar i-a adus satisfacţia muncii temeinice, făcută cu dăruire pentru studenţi. Astăzi, prof. dr Maria Voinea işi aniversează ziua de naştere.

"Rolul şi responsabilităţile sociologului vin din două direcţii: aceea că el este om de ştiinţă şi din acest punct de vedere trebuie să se bazeze pe paradigme şi orientări metodologice riguroase şi, alta, care derivă din specificul sociologiei. Să nu uităm că sociologul este un om de acţiune, de implicare in construcţia şi reconstrucţia socialului. Aceasta este şi componenta care m-a atras in mod deosebit la profesia de sociolog. M-a capturat latura practică, aplicativă a demersului sociologic. Poate şi pentru că domeniile in care m-am specializat (familie, devianţă, delincvenţă) necesită intr-un mod acut intervenţia socială. Ai şansa să sugerezi metode şi căi de prevenire a riscului in cazul abandonului, divorţului, violenţei, suicidului etc. Folosesc căteva recomandări pe care le formulez de mulţi ani, fără ca ele să devină rutină. De multe ori le dau soluţii ce se dovedesc in timp folositoare (nu degeaba mi se spune in facultate «mama tuturor răniţilor»). In anii de maturitate profesională, un loc special l-am rezervat doctoranzilor, in pregătirea cărora m-am implicat cu mintea şi cu sufletul, sugerăndu-le metafora care m-a marcat in mod deosebit : «Orice ideal social e ca steaua polară luată ca indreptar ca să-ţi arate direcţia in care trebuie să mergi, măcar că la steaua polară nu vei ajunge niciodată. Nu să ajungi la ea e important, ci să depui toate străduinţele tale spre a merge in direcţia ei».

Cea mai mare realizare a mea este fiul meu, un economist remarcabil, studios, serios şi profund, apreciat de comunitatea sa profesională. Ca sociolog şi profesor - dincolo de realizările ştiinţifice şi publicistice - am avut bucuria să «instituţionalizez» (colegii m-au ales in 1999 decan al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială) facultatea, aceasta aflăndu-se pentru prima oară in formulă instituţională.

Sunt o fire luptătoare şi optimistă, nu am regrete semnificative privind viaţa mea. Regret că nu am sădit un pom, dar pentru asta mai este timp. Dacă aş putea schimba ceva in viaţa mea, aş schimba ritmul de muncă. Am muncit cu motoarele la maximum, şi asta incepe să se simtă.

In viaţa personală imi doresc sănătate pentru mine şi pentru familia mea şi un nepoţel (sau o nepoţică). In viaţa profesională, Universitatea din Bucureşti să obţină in continuare loc fruntaş in clasamentele naţionale şi internaţionale. In viaţa publică, stabilitate şi bunăstare."

Abnegaţie

"Am dedicat o mare parte din timp, energie şi cunoaştere studenţilor mei dragi, sociologi, jurişti,psihopedagogi, cu care mă măndresc. Ii consider partenerii mei profesionali, prietenii mei, ii respect şi mă bucur de succesele lor"

Maria Voinea,prorector Universitatea Bucureşti

×
Subiecte în articol: calendar