x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta... - Mircea Muresan

Astazi e ziua ta... - Mircea Muresan

11 Noi 2005   •   00:00
Astazi e ziua ta...  -  Mircea Muresan

"As vrea sa fiu o locomotiva cu aburi"

A ramas in memoria cinefililor cu serialul "Toate panzele sus", a regizat filme de colectie precum "Rascoala" si "Baltagul" si se considera dur, rezistent si incapatanat. Astazi, regizorul Mircea Muresan isi sarbatoreste ziua de nastere.

"Primesc noul an din viata mea cu optimism, daca o sa fiu si sanatos. Voi sarbatori ziua alaturi de cativa prieteni, putini. In alti ani, invitam mai multa lume, dar s-a mai schimbat putin perceptia asupra timpului. Regret din anul care a trecut ca nu am reusit sa scot pe piata filmul pe care l-am terminat inca de acum doi ani, «Azucena››. Sunt intr-un conflict permanent cu producatorii. S-a mai vorbit de film. Numai ca e un litigiu. Un litigiu artistic. Mai am vreo doua proiecte, poate ca macar unul din ele sa-mi reuseasca. Momentul decisiv care m-a determinat sa imbratisez aceasta cariera a fost in urma cu ‹‹un secol››. Cand aveam asa vreo 11 ani am vazut un film care se numeste ‹‹Gunga Din››, dupa Kipling. Acest film formidabil m-a impresionat atat de mult si inca de pe vremea aceea am inceput sa visez sa fac filme. Aveam un tablou deasupra patului meu si imi inchipuiam cum acolo se petrec niste actiuni, pe vremea aceea inca nu se inventase televiziunea. Poate ca era prin alte locuri, dar la noi, la Rasinari nu ajunsese. Pe atunci intram la cinematograf dimineata si puteam sa stau pana seara. Nu era o problema. Vedeai un film de cate ori voiai. Am vazut ‹‹Gunga Din›› de vreo sase ori. Acum doi ani am reusit sa fac o caseta cu acest film. Daca ar fi sa schimb ceva in viata mea, acum as vrea sa fiu o locomotiva cu aburi, ca sa trag dupa mine foarte multa lume. La varsta mea se fac planuri mai putine, din ce in ce mai putine. Eu imi fac mereu planuri din cutite si pahare.

N-as putea face multe lucruri. N-as putea sa urasc pana la a distruge pe cineva. N-as putea sa nu iubesc copiii. N-as putea sa ma despart de cinematograf. Faptul ca v-ati amintit de ziua mea m-a facut sa zambesc. Am avut un model in viata. Dintre marii regizori ai lumii, pe marele John Ford. De ziua mea am primit multe cadouri. Chiar acum a venit o prietena din America si mi-a adus cateva cadouri foarte placute. Cum ma definesc ca persoana? Cred ca sunt un dur. Serios. Sunt rezistent si incapatanat si imi duc planurile pana la capat. Uneori, cand nu reusesc, o iau din nou de la capat." (Loreta Popa)

MAGIE
"Cand aveam, asa, vreo 11 ani am vazut un film care se numeste «Gunga Din», dupa Kipling. Acest film formidabil m-a impresionat atat de mult si inca de pe vremea aceea am inceput sa visez sa fac filme"

NICIODATA
"N-as putea sa urasc pana la a distruge pe cineva. N-as putea sa nu iubesc copiii. N-as putea sa ma despart de cinematograf" - Mircea Muresan, regizor
×
Subiecte în articol: calendar film n-as