x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astăzi e ziua ta..." – Nina Brumuşilă

"Astăzi e ziua ta..." – Nina Brumuşilă

13 Aug 2008   •   00:00
 "Astăzi e ziua ta..." – Nina Brumuşilă

"M-a fascinat întotdeauna spaţiul de imagine, de mică am urmat cursuri de artă plastică. Atunci cînd am dat admiterea la Academia de Arte Plastice am revenit la vechea mea pasiune a decorării spaţiului, a costumelor şi am intrat din prima la Secţia de scenografie", spunea Nina Brumuşilă. Mîine îşi sărbătoreşte ziua de naştere."M-a fascinat întotdeauna spaţiul de imagine, de mică am urmat cursuri de artă plastică. Atunci cînd am dat admiterea la Academia de Arte Plastice am revenit la vechea mea pasiune a decorării spaţiului, a costumelor şi am intrat din prima la Secţia de scenografie", spunea Nina Brumuşilă. Mîine îşi sărbătoreşte ziua de naştere.

"Scenografia... întotdeauna aduce ceva nou"

"Meseria de scenograf este o meserie extraordinar de frumoasă, fascinantă şi întotdeauna aduce ceva nou. Niciodată nu ajungi să te plictiseşti. Cu timpul e un anumit text abordat, o anumită conjunctură, o anumită concepţie spaţială. Totul se schimbă şi se modifică şi este minunat că sîntem foarte actuali. Dacă la început în carieră încercam să facem din nişte pînze, hîrtii, cîteva stinghii de lemn un spectacol extraordinar, acum sînt atîtea posibilităţi tehnice. E minunat că ne putem adapta timpului în care trăim. Deci sîntem foarte actuali. Le doresc mult succes tinerilor care merg pe acest drum.

Am urmat liceul de arte plastice «Nicolae Tonitza» din Bucureşti. Îmi plăcea foarte mult teatrul şi mergeam la teatru, mai ales că locuiam într-o zonă foarte apropiată Teatrului Bulandra, unde sînt şi angajată de altminteri. Vedeam spectacolele extraordinare ale lui Liviu Ciulei, Florian Pittiş... Era o nebunie. Încet-încet am descoperit bucuria de a crea spaţii, un univers vizual, teatral. Apoi am dat examen la Academia de Arte Plastice şi am reuşit să intru la secţia de scenografie. Primul meu model a fost doamna Doina Levintza, care avea un ochi foarte vigilent, critic. I-am făcut asistenţă la cîteva spectacole. Asta se întîmpla în anul III de facultate. Marea mea şansă a fost ca în anul IV să-mi susţin diploma alături de o studentă de la regie a domnilor Valeriu Moisescu şi Silviu Purcărete. Diploma am susţinut-o la Teatrul de Stat din Sibiu cu o «Sărbătoare princiară» a lui Teodor Mazilu. Uitîndu-mă în urmă, cred că asta a fost şansa mea. Au urmat colaborările cu maestrul Liviu Ciulei, cu care am realizat trei spectacole. A fost pentru mine o experienţă extraordinară şi un început formidabil. Am lucrat extraordinar cu doamna Cătălina Buzoianu, Silviu Purcărete, Valeriu Moisescu. Noi, scenografii, ţinem foarte mult la producţie, astfel încît proiectele noastre nu se pot realiza fără meseriaşi buni.

Am visat să pot să fac această meserie. Chiar dacă am absolvit Academia de Arte Plastice, era destul de complicat pe vremea aceea să ai un post. Speram să-mi fac meseria în teatru şi din fericire am avut şansa să colaborez cu Teatrul Bulandra, iar ulterior am fost angajată aici. În continuare nu-mi doresc decît să am experienţe extraordinare cu regizori tineri şi cu regizori alături de care să mă pot defini ca scenograf."

×
Subiecte în articol: calendar