x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta... - Prof. dr. Silviu Constantinoiu

Astazi e ziua ta... - Prof. dr. Silviu Constantinoiu

10 Oct 2005   •   00:00
Astazi e ziua ta...  -  Prof. dr. Silviu Constantinoiu

"Deocamdata contabilizez anii si atat"

De cand si-a ales profesia, medicina a fost pentru el ca un fir calauzitor. A scris tratate, a avut reusite si, in fiecare zi, pacienti din toata tara vin la el pentru a-si gasi salvarea. Prof. dr. Silviu Constantinoiu, seful Sectiei de Chirurgie a Spitalului Sf. Maria din Bucuresti si presedinte al Societatii Romane de Chirurgie, filiala Bucuresti, implineste astazi 53 de ani.

"Trebuie sa primesc noul an cu incredere, pentru ca vin dupa o grea incercare, am avut un accident de masina foarte urat, am fata si sotia in spital, dar sunt deja mai bine si ii multumesc lui Dumnezeu ca am ramas intregi cat de cat, sa gandim cu capul nostru, sa vedem cu ochii nostri, sa miscam si mainile, si picioarele. Toate aniversarile au fost speciale, fiindca imi place sa imi serbez ziua in primul rand aici, la spital, in mijlocul colegilor mei. Dupa 35-40, anii trec mai repede, nici nu vine bine Anul Nou, vine Pastele, vine vacanta, se apropie Craciunul iar. Inca ma consider tanar, poate dupa 60 de ani o sa am alta senzatie, deocamdata contabilizez anii si atat. Cea mai mare satisfactie pe plan familial nu poate fi decat fetita mea, Dora. A intrat in clasa a XI-a. Pe plan profesional raman realizarile mele chirurgicale, cu bolnavii, lucrarile pe care le-am scris... Sunt presedintele Societatii de Chirurgie, filiala Bucuresti, cartile pe care le-am scos au avut un impact deosebit in lumea medicala, am scos si un tratat de chirurgie in limba engleza despre chirurgia biliara, care a aparut la Atena si a avut o raspandire in Uniunea Europeana... Profesoara mea de romana a fost foarte dezamagita ca nu am urmat Filologia, ea zicea ca aveam oarecare talent literar, am ramas insa cu pasiunea de a citi si la fel de mult mi-a placut si istoria, deci as putea spune ca, daca as fi facut Facultatea de Filologie sau de Istorie, poate n-as fi gresit. Raman totusi sa cred ca Medicina m-a implinit. A fost o hotarare pe care am luat-o in clasa a X-a, cu gandul de a face Chirurgie. A fost de la inceput ca un fir calauzitor si toate eforturile mele au fost canalizate in directia asta. Am foarte multi pacienti, care imi vin din toata tara si din toate centrele universitare, noi suntem specializati pe chirurgie esofagiana si sunt cazuri grele, trebuie sa fim si sanatosi ca sa putem sa fim in stare sa ducem fizic si psihic o interventie de genul asta, pana la capat. Zilele trecute am prezentat la Societatea de Chirurgie un caz cu totul deosebit, e o premiera nationala, un coleg de-al meu de liceu care a facut un cancer si a trebuit sa-i scoatem si esofagul, i-am facut si o reconstructie cu colon, au fost trei operatii foarte mari in aceeasi sedinta si bolnavul a evoluat exceptional de bine. Singurul plan pe care mi-l fac cu trecerea vremii e sa stau si eu mai mult in mijlocul familiei, dar din nefericire nu ma tin de cuvant. Cel mai frumos cadou pe care l-am primit a fost o carte de medicina, de chirurgia esofagului, o carte foarte scumpa, pe care am primit-o din Statele Unite."

PROFESIA
"A fost o hotarare pe care am luat-o in clasa a X-a, cu gandul de a face Chirurgie. A fost de la inceput ca un fir calauzitor si toate eforturile mele au fost canalizate in directia asta. Am foarte multi pacienti, care imi vin din toata tara si din toate centrele universitare..." - Prof. dr. Silviu Constantinoiu, seful Sectiei de Chirurgie a Spitalului Clinic Sf. Maria din Bucuresti, presedintele Societatii de Chirurgie Bucuresti

×
Subiecte în articol: calendar chirurgie