x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Prof. univ. dr. acad. Constantin Ionescu-Târgovişte

Astăzi e ziua ta: Prof. univ. dr. acad. Constantin Ionescu-Târgovişte

09 Noi 2012   •   00:00
Astăzi e ziua ta: Prof. univ. dr. acad. Constantin Ionescu-Târgovişte
Sursa foto: LUCIAN TUDOSE/Agerpres

Prof. univ. dr, acad. Constantin Ionescu-Târgovişte împlineşte duminică 75 de ani. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!".

Să nu regreţi niciodată un bine pe care l-ai făcut

"De curând am participat la Burgas, la un Congres internaţional de adipobiologie. Gazda, prof. George Chaldakov, ne-a oferit o lucrare autobiografică, un fel de rememorare a traseului său profesional, cu întâmplări picante din «Obsedantul deceniu», urmată apoi de o trecere în revistă a lucrărilor publicate şi a contribuţiilor sale din domeniul Biologiei celulare. Acesta a fost un imbold pentru a produce şi eu la rândul meu o lucrare similară, la care încă lucrez.

Dacă ar fi să mă felicit pentru ceva aş face-o pentru că am rezistat de-a lungul anilor unor presiuni profesionale şi unor obstacole extreme, la care puţini ar fi rezistat. Aş putea spune că obstacolele şi adversităţile mai mult m-au întărit, deşi mi-au întârziat obiectivele majore profesionale pe care mi le-am propus. La cea mai mare împlinire lucrez în prezent. Am adunat multe piese care lipseau în înţelegerea imensului sindrom care este diabetul zaharat. Acum urmează să le asamblez. Cât despre regrete, aş menţiona faptul că nu pot să acord mai mult timp soţiei mele şi celor doi nepoţi, Matei şi Mihai. Referitor la regrete urmez unul din sfaturile tatălui meu: «Să nu regreţi niciodată un bine pe care l-ai făcut».

Medicina românească se află în starea ei nativă. A fost, este şi va fi împinsă înainte de circa 10% dintre slujitorii ei. Unii dintre aceşti 10% vor rămâne probabil în istoria medicinei româneşti sau universale. Tinerii studenţi trebuie să cunoască temeinic contribuţiile înaintaşilor lor şi să aprecieze realizările contemporanilor lor, fără invidie şi ţinând cont de circumstanţele obiective politico-sociale în care şi-au desfăşurat activitatea.

La cei 75 de ani, pe care îi împlinesc poimâine, cel mai mult îmi doresc să văd asamblate piesele «Catedralei» cauzei primare a diabetului, măcar la nivelul lăsat de Antoni Gaudi, care a ridicat Sagrada Familia, neterminată datorită unei morţi neaşteptate, chiar dacă aceasta a survenit la 74 de ani."

×