x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astăzi e ziua ta..." : Răzvan Mazilu

"Astăzi e ziua ta..." : Răzvan Mazilu

de Ramona Vintila    |    21 Iun 2007   •   00:00
"Astăzi e ziua ta..." : Răzvan Mazilu

Nu vrea să povestească despre premierele pe care le-a avut şi despre turneele fabuloase. Vrea să ne lase plăcerea să le descoperim stagiunea viitoare, din toamnă. Astăzi, coregraful şi dansatorul Răzvan Mazilu sărbătoreşte 33 de ani.

"Nici eu nu mă las aşa uşor... "

Nu vrea să povestească despre premierele pe care le-a avut şi despre turneele fabuloase. Vrea să ne lase plăcerea să le descoperim stagiunea viitoare, din toamnă. Astăzi, coregraful şi dansatorul Răzvan Mazilu sărbătoreşte 33 de ani.

"Atunci cănd nu ştiu cu ce să incep, cănd mi se pare că mă repet, cănd efectiv nu am nici o idee, ascult muzică şi las inspiraţia să vină cu ajutorul armoniei sunetelor. In ultimul timp am fost un privilegiat, am ascultat numai Bach, pentru ultimul meu spectacol, Block Bach de la Teatrul Odeon. Bach te ajută să fii deasupra lucrurilor, deasupra realităţii, nu are cum să nu te inspire. Asa că, ascult Bach... Şi mă uit inapoi (deşi nu cred intotdeauna in utilitatea intorsului in timp) cum tocmai s-a incheiat o altă stagiune plină, pentru mine, de evenimente extraordinare. Vreau să vă povestesc despre un proiect la care mă găndeam demult şi care s-a concretizat intr-un mod nesperat. Este vorba despre proiectul

DANCE ENERGY, de care sunt foarte măndru. Am absolvit Liceul de coregrafie din Bucureşti in 1992. Am prins, deci, şi haosul epocii comuniste, şi pe cel al tranziţiei de după ’90. Condiţiile in care am invăţat să dansez erau de neimaginat, era o sărăcie lucie, spectacolele omagiale la care eram obligaţi să participam păreau să nu se mai sfărşească. Din păcate, in anul de graţie 2007, suntem departe de a avea o şcoală de coregrafie la standarde occidentale. Explicaţiile se pierd, desigur, in dezinteresul şi birocraţia cu care Ministerul Educaţiei tratează invăţămăntul coregrafic... Am invăţat de mult să nu mai aştept nimic de la nimeni, am invăţat că trebuie să ne responsabilizăm din punct de vedere social atunci cănd o problemă ne doare, aşa că, impreună cu Fundaţia Prais, alături de care am făcut voluntariat, am pus bazele proiectului DANCE ENERGY, in beneficiul liceelor de coregrafie din Romănia. Primul spectacol a avut loc la data de 12 martie la Opera Naţională şi, in faţa unei săli arhipline, am străns alături dansatori romăni şi străini, actori, muzicieni, mari personalităţi culturale cărora le mulţumesc pentru faptul că s-au alăturat acestei cauze, ce imi pare, uneori - trebuie să recunosc - foarte «don quijotescă», o luptă cu morile de vănt. Toate incasările de pe urma acestui show şi din donaţii au fost orientate către Liceul de coregrafie «Floria Capsali» din Bucureşti. Succesul acestei prime acţiuni mi-a dat curaj, aşa că DANCE ENERGY va continua.

Nici eu nu mă las aşa uşor... Aş vrea să arăt că dansul poate avea un viitor in Romănia, aş vrea ca cei mici, care visează să aibe o carieră in dans, să capete mai multă incredere in ei inşişi."

×
Subiecte în articol: calendar