x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Sabin Bălaşa

Astăzi e ziua ta... Sabin Bălaşa

de Ramona Vintila    |    16 Iun 2007   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Sabin Bălaşa

Comunicarea intre el şi oameni se face direct, fără intermediari. "Fiinţa umană, indiferent de gradul ei de cultură, este inzestrată genetic in ce priveşte receptarea frumosului şi a artei", spune artistul. Măine, Sabin Bălaşa sărbătoreşte 75 de ani.


"Merg impotriva curentului..."

"Pictez de cănd mă ştiu. Pentru mine, arta este ca respiraţia. Fiecare simte taifunul vieţii in felul lui, intr-un fel cei care se lasă duşi de vărtej, altfel cei care il provoacă şi total altfel cei care inaintează contra lui. Eu, ca peştii cei vii, merg impotriva curentului, pe un drum propriu, fără a-i vulnera pe alţii. Nu vreau să fac şcoli sau să lansez curente. Pictez pentru marea lume, pentru nevoia ei de spiritualitate, de frumos şi de bucurie. Lumea nu trebuie să imi inţeleagă opera, ci să o recepţioneze, să se contopească cu ea.
Lumea este făcută din bune şi rele. Eu le aleg mereu pe cele bune. Destinul omului este firea lui. Am ales drumul cel greu. Dacă ar fi uşor, nu ar mai exista merit. Ştiu că nimeni nu poate fi atacat şi distrus fără ajutorul propriu, de aceea lupta se dă intre mine şi mine, in dorinţa de a mă perfecta continuu.

Civilizaţia fără cultură intră in barbarie. Arta este Cenuşăreasa fără de care basmul lumii dispare. Altitudinea speciei este nivelul spiritual la care se află. Biologic suntem egali şi cu frunza, dar in ce priveşte raţiunea, valoarea ne aflăm pe trepte total diferite. Nu trăim toţi in acelaşi timp. Unii nu au depăşit prima treaptă a evoluţiei; alţii sunt cu mult inaintea vremii lor. De pildă, Omar Khayyam este contemporan cu mine. Â

Salvarea lumii stă in inteligenţă. Mijlocul permanent de a combate răul este promovarea binelui. Cănd lumina cugetului descreşte, bestia se instalează comod in umbră.

Ca observator, sunt convins că in viitor puterile care vor domina acţiunile pe planetă vor fi acelea ce se vor dezvolta pe baza intrepătrunderii civilizaţiei cu cultura. Ele vor deţine supremaţia economică, vor deveni centre de atracţie şi vor revitaliza idealul uman.

Arta este un vis colectiv. Fără participarea mulţimii umane arta ar rămăne doar un vis ferecat. Eu aduc un plus de raţiune şi frumuseţe, de care lumea are mare nevoie acum, cănd obosită de promisiuni şi vorbe vrea să-şi concretizeze speranţele.
Arta nu este o profesie, ci o misiune, un mesaj particular adresat colectivităţii. Locuiesc in abis şi pictez ce văd cu mintea. Pentru mine, arta este o viziune, un act de generozitate, o mare capacitate de a iubi. In viaţă, ca şi in artă, imi urmez propria direcţie, imi continui visul ajutăndu-i şi pe alţii să-şi descopere propriile vise. Trăiesc in aşa fel incăt să pot creea şi consider că «ziua mea» este in fiecare zi cănd pictez."

×
Subiecte în articol: calendar