x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta... Solomon Marcus

Astazi e ziua ta... Solomon Marcus

de Violeta Cristea    |    Ramona Vintila    |    28 Feb 2007   •   00:00
Astazi e ziua ta... Solomon Marcus

Este o personalitate profunda a culturii romane care marcheaza mai multe domenii, atat matematica, cat si poezia, atat lingvistica, cat si filozofia. Este recunoscut ca unul dintre initiatorii lingvisticii matematice. Maine, academicianul Solomon Marcus implineste 82 de ani.

"As avea nevoie de mult mai multi ani..."

"Din ce in ce mai insistent traiesc satisfactia succeselor studentilor mei de ieri si de alaltaieri. Unii dintre ei mi-au devenit discipoli cu care colaborez si de la care invat multe lucruri interesante. In 2006 mi-a aparut volumul al doilea din «Paradigme universale» si sper ca anul acesta sa apara volumul al treilea, consacrat jocului. Sunt foarte multumit, dar mai am multe de facut. As avea nevoie de mult mai multi ani decat cred ca voi putea dispune. Ma ingrijoreaza aceasta stare de enervare, care dainuie in societatea romaneasca. Nu gasim relaxarea necesara pentru a ne dedica unor lucruri mai consistente. Am participat de curand la un simpozion dedicat lui Marin Sorescu, de care m-a legat o prietenie foarte trainica si caruia i-am dedicat unele scrieri ale mele. Traiesc pe planuri foarte variate si ma ghidez dupa un slogan care ma urmareste de foarte multa vreme: sa contribui la unitatea culturii, sa cream posibilitatea de comunicare intre oameni care vin din directii diferite.

Desi am avut unele idei care nu au fost deloc lipsite de ecou, marturisesc ca cea mai mare realizare a mea este numarul mare de tineri si de mai putini tineri care simt nevoia sa-si exprime in mod public recunostinta fata de mine, pentru modul in care i-am format. Cred ca nici o lucrare publicata, oricat de mult succes ar avea, nu poate concura in satisfactie cu urma pe care o lasam generatiilor care vin dupa noi. Regret ca adolescenta si tineretea mea au coincis cu o perioada dintre cele mai grele ale secolului al XX-lea, fapt care si-a pus amprenta pe modul in care m-am format, pentru ca in acei ani in care as fi vrut sa ma dedic in intregime invataturii si cercetarii nu am putut sa o fac. A trebuit sa ma ocup de alte lucruri datorita dificultatilor sociale din anii ’40-’50. Nu mai vreau sa vorbesc de perioada comunista cu toate interdictiile care ne-au impiedicat sa comunicam asa cum am fi dorit. Fiecare generatie trebuie sa poarte cu sine toate consecintele epocii istorice in care a trait.

In adolescenta nu iubeam matematica. Iubeam literatura, in special poezia si teatrul, filozofia. Matematica am descoperit-o abia la varsta bacalaureatului. Anii copilariei si ai adolescentei isi pun puternic amprenta pe tot restul vietii. Modul in care m-am apropiat de matematica a fost al unuia care vine dinspre literatura, dinspre lumea fictiunii poeziei, teatrului si basmului. Tarziu am revenit asupra interesului meu pentru literatura si limbaj, tot cu ochelarii matematicii."

×
Subiecte în articol: calendar