x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Titus Andrei!

Astăzi e ziua ta... Titus Andrei!

de Loreta Popa    |    07 Mai 2009   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Titus Andrei!
Sursa foto: Romeo Răileanu/

"Prin muzică aud viaţa" Numele lui Titus Andrei este mult prea bine cunoscut. Realizatorul de emisiuni radio şi coordonatorul redacţiei de muzică uşoară de la Radio România Actualităţi are o voce caldă, ce te învăluie şi te obligă să asculţi. Ca să asculţi ce are de spus despre muzică, folk, rock, pop, rap, chiar şi hip-hop, ţi-ar trebui o viaţă... Este omul care cunoaşte fenomenul şi din sală, şi din culise, şi de pe scenă. Titus Andrei a împlinit 62 de ani. Îi urăm "La mulţi ani!".



"Să ştii că nu voi da răspunsuri haioase, m-ai prins într-o zi de maximă seriozitate. Ce-nseamnă un an în plus pentru mine? E la fel, nu simt nici o diferenţă, diferenţele sunt în jur... Poate că tocmai această stare specială a radiofoniştilor, sau a unora dintre noi, de a crede că totu-i o melodie frumoasă, ne ajută să nu simţim diferenţele. Şi totuşi ar fi ceva; ceva în plus la capitolul frământărilor lăuntrice faţă de ceea ce viaţa ne oferă acum.

O VIAŢĂ

Îmi voi sărbători ziua de naştere tot cu familia, colegii şi cu prietenii din afara Radioului, dar în zile diferite. Aşa şi-ar fi dorit tatăl meu, căruia îi plăcea să pună totul pe masă. Era un fel de Don Quijote, cu o înclinaţie naturală spre a face bine. Dar n-a putut aniversa decât uneori cu familia. Într-un fel petreceam în liceu cu inocenţa primei iubiri, altfel ca student, când era la modă să te lauzi cu cât mai multe iubiri, altfel ca bărbat la 30 de ani, cu destule iubiri, dar şi destule probleme, şi altfel acum, când, hai să fim sinceri, îţi doreşti inocenţa primei iubiri, indiferent pe cine iubeşti.

Totul trece prin iubire... aniversările trec prin iubire. În ceea ce priveşte partea cadourilor, nu am mai primit ceva special. Tot cărţi, tricouri şi cosmetice. Astea mă bucură cel mai mult. În rest, bucuriile ţi le faci singur. La radio, acasă ori în viaţa particulară.

ABSURDUL ERA LA EL ACASĂ
Mi-aduc aminte de perioada când eram student şi cântam în sextetul vocal Cantabile condus de soprana Smaranda Toscani. Era cel mai bun grup de backing, dar aveam şi piesele noastre. Deci, cunosc fenomenul muzical şi din sală, şi din culise, şi de pe scenă. Nu-mi amintesc să fi interzis cineva aplauzele. Poate intensitatea lor, să nu fie mai puternice ca la... mai ştii? Oricum, pe vremurile acelea absurdul era la el acasă.

Din 1987 coordonez activitatea redacţiei de muzică uşoară de la postul public de radio. Avea Corina Chiriac un cântec frumos, «Opriţi timpul»... Să ştiţi că l-aş opri şi acum. Dar să ştiţi că nu regret nimic. Bucurii şi realizări în 2008? Sunt foarte bucuros că am avut mare succes cu proiectul «80 de ani de muzică în 80 de ani de Radio» şi faptul că am primit la Cotroceni Ordinul Naţional «Pentru Merit» în gradul de «Cavaler». Poftim, la început făceam o aluzie la Dan Puric şi închei cu Cioran: «Prin muzică trăiesc ritmul pur al existenţei. Aud viaţa.»"

×
Subiecte în articol: calendar